Premium

OM ziet gewelddadige diefstal van lachgas in Haarlem als ripdeal

OM ziet gewelddadige diefstal van lachgas in Haarlem als ripdeal
Het openbaar ministerie wil dat drie jonge mannen bestraft worden voor het roven van flessen lachgas op een afgelegen plek in Haarlem
© Foto: ANP
Haarlem

Een ripdeal van flessen lachgas, zo noemde de officier van justitie de actie van drie jonge mannen op 3 januari in het holst van de nacht. Ze acht bewezen dat ze zich schuldig hebben gemaakt aan het medeplegen van een diefstal met geweld, bleek donderdag bij de Haarlemse rechtbank.

Met zijn vieren waren de verdachten, afkomstig uit IJsselstein en omgeving, naar een shishalounge in Leiden geweest, waarna ze in een auto naar de Robertus Nurksweg aan de rand van Haarlem reden. Op deze afgelegen plek hadden ze midden in de nacht een afspraak met twee leveranciers van lachgas. Maar in plaats van dat die geld kregen, werden de twee verkopers overvallen en met geweld beroofd van zeker veertien flessen lachgas.

Een van de slachtoffers dacht dat hij bij de beroving een pistool tegen zijn slaap kreeg. ,,We maken je dood’’, hoorde hij. Bij de overval zouden twee vuurwapens zijn gebruikt, maar die zijn nooit gevonden. Wel werd in de auto waarin de verdachten die dag reden een foto gemaakt van een voorwerp dat op een vuurwapen leek. Het kiekje werd op Snapchat gezet. Volgens verdachte Souhail el B. (19) ging het om zijn balletjespistool.

Hij en medeverdachte Omed K. A. (21) wezen Wail B. (21) aan als de man die met het idee kwam de verkopers te beroven. ,,Hij is een kleine jongen, maar hij heeft een groot brein’’, zei Souhail over zijn handlanger.

Tegen Wail werd een werkstraf van 240 uur en een celstraf van 194 dagen geëist, waarvan 180 voorwaardelijk. Hij zat al twee weken in voorarrest en hoeft van het openbaar ministerie dus niet terug de cel in. Tegen Souhail werden zes maanden jeugddetentie, waarvan de helft voorwaardelijk, en een werkstraf van 120 uur geëist. Omed hangt een celstraf van vijftien maanden boven het hoofd, waarvan vijf voorwaardelijk. Hij kreeg eerder werkstraffen voor vermogensdelicten en is de enige die nog in voorarrest zit.

De raadsman van Omed noemde de eis ’allesbehalve evenwichtig’. Terwijl zijn cliënt wat betreft het OM nog maanden moet uitzitten, ’mag de rest vrolijk gaan schoffelen’, verwoordde hij zijn gedachten.

De 20-jarige Lahbib el M. hoeft van het OM niet gestraft te worden. ,,Hij stond erbij en keek ernaar’’, zei de officier van justitie over hem. Wel moreel verwerpelijk, maar niet strafbaar, vond de aanklaagster. Alle vier de jonge mannen wisten dat die nacht ’zou worden gestolen’, aldus de aanklaagster. Drie van hen werden, dankzij een klopjacht, nog dezelfde dag aangehouden, een vierde verdachte werd later opgepakt.

Legaal

De slachtoffers, een Zwaanshoeker en een Haarlemmer van begin twintig, eisen schadevergoedingen van vele duizenden euro’s van de verdachten. De twee kampen met psychische problemen na de beroving. Hoewel de handel in lachgas legaal is, had het volgens de aanklaagster veel weg van een ripdeal. Brijder Verslavingszorg ziet het gas als een partydrug waar risico’s aan kleven.

Uitspraak is op 2 mei.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.