Premium

Bewoners Spieringweg waarschuwen Haarlemmermeer: ’Verkeer Cruquius gaat vastlopen’

Hoofddorp

Er wordt ’een misleidend spel’ gespeeld. Er is een voorstel gedaan dat geen toegevoegde waarde blijkt te hebben. „Wij zijn het vertrouwen in de gemeenteraad van Haarlemmermeer verloren.”

Harde woorden van Spieringwegbewoonster Anja Monster uit Cruquius. Zij en haar buren zien met angst en beven de komst van nieuwbouwwijk Wickevoort op het terrein van epilepsiecentrum Sein in Cruquius tegemoet. Er komen 700 woningen (prijzen vanaf 300.000 euro) en de buren vrezen dat die allemaal met hun auto’s over de Spieringweg gaan rijden, vooral richting Vijfhuizen.

De gemeente Haarlemmermeer had een verkeersonderzoek laten doen. Daaruit blijkt dat het kruispunt van Kruisweg (N201) en Spieringweg die extra druk aankan met een extra opstelstrook op de Spieringweg. Na kritiek van de Spieringwegbewoners wilde de gemeenteraad een tweede onderzoek. Daaruit blijkt ook dat het kruispunt de druk aan kan.

„Dat tweede onderzoek is gebaseerd op de gegevens van het eerste onderzoek”, zegt Monster. „Er is niet gekeken naar het effect van Wickevoort op Vijfhuizen en Heemstede. De getallen daarover zijn aannames, er is geen duidelijk beeld. Waarom is er geen actuele meting van verkeer gedaan op de Spieringweg? Neemt de gemeenteraad genoegen met een extra opstelstrook?”

Fietsverbinding

„Er werd ook een motie aangenomen door de gemeenteraad om te kijken naar een fietsverbinding tussen Wickevoort en Vijfhuizen, waar de winkels, scholen en sportclubs zijn die Wickevoort niet krijgt. De conclusie van de gemeente is dat er alternatieve routes zijn. Maar die zijn onverlicht door het bos of onveilig over de Cruquiusdijk en zijn allebei kilometers omrijden. Wij houden u als gemeenteraad verantwoordelijk voor de consequenties”, zegt Monster als zij inspreekt bij de gemeenteraad.

Ze krijgt bijval van voorzitter Cok de Ruiter van de Vijfhuizense dorpsvereniging. „Op Wickevoort komt geen winkel, school of sportclub. Die heeft Vijfhuizen wel. Het ligt voor de hand dat de nieuwe bewoners over de Spieringweg naar Vijfhuizen zullen gaan. Gemeenteraad, neem je verantwoordelijkheid.”

CDA’er Erik van der Peet wil weten hoe erg de situatie nu is. „Als ik vijftig meter met de hond loop langs de Spieringweg word ik drie keer bijna aangereden”, zegt Monster. „Bent u betrokken bij het tweede verkeersonderzoek”, vraagt D66’er Joost Koomen. Het antwoord is nee. „Hoe is het nu tijdens een spitsuur”, vraagt Van der Peet aan de dorpsraadvoorzitter. „Druk. De Spieringweg is namelijk een heel goede sluiproute”, is het antwoord.

PvdA’er Willem Klijn ziet mogelijkheden voor beraad omdat de gemeenteraad zich binnenkort gaat buigen over de komst van doe-het-zelfgigant Bauhaus naar Cruquius. Die groothandel zal veel verkeer trekken dat over hetzelfde kruispunt komt te rijden. Klijn vindt dat de gelegenheid om de kritiek van Spieringwegbewoners en dorpsraad te bespreken.

De net aangetreden VVD-verkeerswethouder Marja Ruigrok wil er werk van maken. „Ik zeg u toe dat ik ter plaatse kom kijken. Dat zegt veel meer dan een streep op de kaart trekken. Er is een tweede onderzoek gedaan naar het kruispunt, maar er loopt nog een ander onderzoek naar te nemen maatregelen. We gaan het nogmaals bekijken.”

Behalve de Spieringwegbewoners en de dorpsraad van Vijfhuizen maakt ook de buurtvereniging Cruquius zich zorgen over het kruispunt. Behalve Wickevoort en Bauhaus worden de komende jaren nog twee nieuwbouwwijken gerealiseerd in Cruquius.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.