Premium

Column Chris Aalberts: Vergeten debat

Column Chris Aalberts: Vergeten debat
Chris Aalberts.
© Foto Hedske Vochteloo

Wie wordt na de verkiezingen voorzitter van de Europese Commissie?

Deze week ging het grote televisiedebat tussen Manfred Weber en Frans Timmermans aan vrijwel iedereen voorbij. De twee heren debatteerden op de Franse televisie omdat er binnenkort Europese verkiezingen zijn en zij beiden kans maken om de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie te worden.

Zij zijn namens hun Europese politieke partij voor die functie gekandideerd. Het gaat om een heel invloedrijke post, maar het debat werd in Nederland niet eens uitgezonden.

We zien hier hoe onduidelijk Europese politiek is. Velen van u zullen nog nooit van Manfred Weber hebben gehoord. Dat is u niet kwalijk te nemen, want hij is weliswaar belangrijk in Brussel, maar ook totaal onzichtbaar voor het grote publiek.

Weber was de laatste jaren fractievoorzitter van de grootste fractie in het Europees Parlement. Die heet de Europese Volkspartij en daar zitten tientallen nationale, christendemocratische partijen in, waaronder het CDA. Als deze fractie – of beter: groep van partijen - de grootste wordt eind mei, heeft Weber gewonnen.

Zijn rivaal heet Frans Timmermans. Hij heeft exact hetzelfde probleem als Weber: op één land na is hij overal totaal onbekend en weet niemand waar hij voor staat of wat hij gaat doen als hij commissievoorzitter wordt.

Hij is naar voren geschoven door de Europese sociaaldemocraten, een fractie waar allemaal nationale sociaaldemocratische partijen in zitten, waaronder de PvdA. Het idee is dat iedereen die bij de Europese verkiezingen op een sociaaldemocratische partij stemt, daarmee ook Timmermans steunt, al hebben velen geen idee wie hij is of dat hij bestaat.

Al dit gedoe was ooit bedoeld om de burger meer invloed te geven op Europese politiek en meer burgers naar de stembus te lokken. Dat is totaal mislukt: het kost al veel te veel moeite om deze procedure uit te leggen, laat staan te vertellen wat die oplevert. Beide kandidaten hebben geen programma waar ze op gekozen worden. Bij het CDA doet men momenteel alsof men fan is van Weber, maar ook CDA-leden kunnen niet uitleggen wat het verschil tussen de kandidaten is.

Hoe langer je je in dit systeem verdiept, hoe erger het wordt. Welke Europese fractie de grootste wordt hangt niet alleen af van de verkiezingsuitslag, maar vooral van welke nationale partijen na de verkiezingen samenklonteren in een gezamenlijke Europese fractie. Er wordt veel geklaagd over de ondemocratische Fidesz-partij in Hongarije, maar deze mag net als het CDA gewoon bij de Europese christendemocraten horen, want dat vergroot de mogelijkheden van Weber op een baantje.

Na de verkiezingen zullen bovendien allerlei nieuwe partijen in Brussel hun intrede doen. Bij welke fractie zij zich aansluiten is het belangrijkst voor de vraag of welke fractie het grootst is en dus of Weber of Timmermans wint. Dat heeft natuurlijk weinig te maken met wat kiezers willen.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.