Premium

Arrestantenbewaarder uit Nieuw-Vennep krijgt geslachtsziekte aan oog na rochel van verdachte en is bijna blind

Arrestantenbewaarder uit Nieuw-Vennep krijgt geslachtsziekte aan oog na rochel van verdachte en is bijna blind
© Archieffoto: ANP
Nieuw-Vennep

B. R. uit Alphen aan den Rijn was zo agressief dat hij op het politiebureau in Leiden een arrestantenbewaarder van een meter afstand vol in zijn gezicht spuugde. De rochels dropen naar beneden. Een paar dagen later kreeg de arrestantenbewaarder uit Nieuw-Vennep een pijnlijk ontstoken oog. Het bleek dat de geslachtsziekte gonorroe in zijn oog zat, overgebracht door een bacterie. Maar was R. daarvoor verantwoordelijk? Dat was de vraag tijdens een rechtszaak donderdag.

De arrestantenbewaarder is enorm gedupeerd: ,,Het is heel bizar wat me is overkomen, de kans op een hoofdprijs in de loterij is groter, maar ik zie met mijn rechteroog niets meer.” Als hij zijn bril niet had afgezet, was hij misschien nooit besmet geraakt. Maar hij deed het wel omdat hij dacht dat de bril zou sneuvelen.

,,Het is net alsof ik in de mist zit. Mijn hoornvlies is weg, ik kan een hoornvliestransplantatie krijgen, maar de vraag is of het daarmee beter wordt. Bovendien ben ik dan zes jaar verbonden aan een oogspecialist. Ik heb ermee leren leven maar het is niet makkelijk”, zei de bewaker die inmiddels met pensioen is. Hij heeft na zijn besmetting in oktober 2016 nooit meer kunnen werken, en nu hij met pensioen is kan hij niet meer autorijden en niet meer sporten.

De arrestantenbewaarder had die dag dienst in het cellencomplex in Leiden. Hij hoorde dat er een busje met een zeer agressieve arrestant onderweg was naar het bureau. De arrestant had het politiebusje al vol gespuugd met gele klodders.

Volgens R. was dat overgeefsel omdat hij te veel alcohol had gedronken. De rechter dacht dat het misschien wat anders was, namelijk de gevolgen van de geslachtsziekte - die ook wel bekend staat als druiper - in de keel van de arrestant.

Het werd tijdens de rechtszaak niet duidelijk. Toen bleek dat de arrestantenbewaarder gonorroe in zijn oog had, deed hij aangifte van zwaar lichamelijk letsel. R. deed maanden later een soa-test bij de huisarts.

Dat gebeurde bij zijn penis en daaruit bleek geen besmetting. Die test zei volgens de rechter niet zoveel omdat de geslachtsziekte in de keel zat en daar was niet getest. Justitie acht desondanks mishandeling met zwaar lichamelijk letsel bewezen en eist 160 uur taakstraf en twintigduizend euro schadevergoeding.

De advocaat van R. zei dat zijn cliënt geen geslachtsziekte had. Een geraadpleegde arts uit het LUMC zei dat het nooit is voorgekomen dat een geslachtsziekte als gonorroe via slijm uit de keel of een rochel wordt overgebracht. Misschien had de bewaker de geslachtsziekte al langer onder de leden.

De advocaat zei dat R. spijt heeft van zijn handelen. Het kwam omdat hij onder grote druk stond als mantelzorger en daardoor naar de fles greep wat hij normaal gesproken nooit doet.

De rechter doet uitspraak op 2 mei.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.