Jongerengemeenteraad Haarlemmermeer: ’OV is er niet beter op geworden met komst flex-taxi’

Bart Boele
Hoofddorp

Het openbaar vervoer is er niet op vooruit gegaan met het flex-vervoer dat buslijnen heeft vervangen in Rijsenhout, Abbenes en Buitenkaag.

Dat is de conclusie van een enquête die de Haarlemmermeerse jongerengemeenteraad heeft gehouden. „De ervaring van de burger is dat het slechter is geworden”, zegt Kirsten van Tol.

„Er is veel vraag naar de terugkeer van de oude buslijnen. Langs de Aalsmeerderdijk is nu geen bushalte meer te vinden. Mensen moeten twintig minuten lopen naar een bushalte, dat kunnen veel mensen helemaal niet.”

Van Tol kwam namens de jongeren naar de gemeenteraad om de conclusies van de enquête te delen en om maatregelen te vragen.

„Ga met busbedrijf Connexxion in gesprek”, is haar oproep. „In het gebied waar openbaar vervoer op verzoek is, het flex-OV-gebied, wonen nogal wat mensen die om 6 uur beginnen met werken, terwijl het OV pas om 7 uur begint.”

Zo makkelijk gaat het niet. Haarlemmermeer heeft het OV uitbesteed aan de Vervoerregio Amsterdam die de afspraken met Connexxion maakt.

De gemeenteraad focust vooral op het OV voor scholieren maar daar heeft de jongerengemeenteraad niet specifiek naar gekeken. De jongerenraad constateert wel dat veel reizigers de voormalige buslijn 68 missen.

VVD-verkeerswethouder Marja Ruigrok heeft als Rijsenhoutse het flex-OV al uitgeprobeerd. „Er kan het een en ander aan worden verbeterd”, is haar conclusie. Ze neemt de enquêteresultaten mee naar het overleg met de Vervoerregio.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.