Premium

2 Turven Hoog in Haarlem is festival voor minimensjes [video]

2 Turven Hoog in Haarlem is festival voor minimensjes [video]
Haarlem

Zang, dans, mime, theater en muziek. Juist voor minimensjes, kinderen tussen de zes maanden en zes jaar is er nog niet zo heel veel op dit gebied. Al negen jaar doet het festival 2 Turven Hoog de Philharmonie en Toneelschuur aan om te zorgen dat er in ieder geval één dag in het jaar is dat die hele jonge doelgroep ruimschoots bediend wordt.

Het festival wordt naast Haarlem ook in Almere gehouden, waar het in 1999 ook allemaal begon. Toen werd er nog een beetje vreemd tegenaan gekeken, nu is het een festival met nationale en internationale performers dat veel publiek trekt.

Favoriete voorstellingen

In Haarlem zijn maandag 22 april zeven verschillende voorstellingen bij te wonen, waarbij contact met de kinderen centraal staat. In de foyer van de Philharmonie wordt een Kunstspeeltuin ingericht, terwijl in de Toneelschuur getekend kan worden met een echte tekenaar en in de bibliotheek van de Toneelschuur komt een speciale installatie te staan voor ouders met kinderen van 0 tot 2 jaar.

2 Turven Hoog in Haarlem is festival voor minimensjes [video]
Benoit Sicat speelt zijn voorstelling Icala tijdens 2 Turven Hoog.
© Publiciteitsfoto

In verband met het twintigjarig jubileum worden enkele favoriete voorstellingen opnieuw gebracht. Het Duitse duo Florschütz&Döhnert komt met Rawums waarin zwaartekracht centraal staat. Ook de installatie ’Memsa rok’ van Geertje Tjalma was eerder bij 2 Turven Hoog te zien, maar nog nooit in Haarlem. Het is te zien in de Kunstspeeltuin.

Jasmin Hasler die eerder Potjesman maakte, speelt Landing, een interactieve voorstelling waarbij het publiek rond een landschap zit dat langzaam verandert in een interactieve installatie.

Er gaat ook een aantal voorstellingen in première. Zoals de muziekvoorstelling van Esmee Bos en Bart Voet die voor het eerst in Nederland - en dus ook in Haarlem - te horen zijn met hun voorstelling Wiegelied, waar ze op een intieme manier een muzikale ode brengen aan internationale slaapliedjes, zoals te zien is op de video bij dit artikel.

Bijzonder is ook de Franse performer en beeldend kunstenaar Benoit Sicat. Hij betrekt al improviserend zijn jonge publiek en hun ouders bij zijn voorstelling Icilià (HierDaar).

,,Maar ook leuk is Precies Stenen in de Philharmonie’’, vertelt Christel Gouweleeuw van de organisatie. ,,Dat is een workshop die wordt begeleid door twee Belgische kunstenaars waarin ouders en kinderen samen gaan bouwen met stenen in hele mooie kleuren.’’ Sommige programma-onderdelen zijn gratis toegankelijk, voor andere moeten kaartjes gekocht worden. Een aantal voorstellingen is reeds uitverkocht.

Informatie en kaarten via 2turvenhoog.nl, www.toneelschuur.nl en theater-haarlem.nl.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.