Premium

Biomassacentrale voor Haarlem overvalt Haarlemmermeer

Biomassacentrale voor Haarlem overvalt Haarlemmermeer
Biomassacentrale.
© Archief
Hoofddorp

De plannen voor een biomassa-installatie op De Liede Noord hebben de gemeente Haarlemmermeer overvallen. Dat zegt VVD-wethouder Jurgen Nobel als HAP-fractievoorzitter Johan Rip hem daar op aanspreekt.

„Op dinsdag krijgen wij van inwoners te horen dat er een vergunning voor zo’n installatie is afgegeven, terwijl wij als gemeente nog in gesprek zijn met Meerlanden om er eentje in Rijsenhout neer te zetten”, aldus Rip.

„In allerijl is er woensdag een informatie-avond voor De Liede belegd waar meer vragen dan antwoorden zijn. Hoe kan dit nou gebeuren? Wij wisten van niets.”

„In Diemen en Amsterdam moet ook al zo’n centrale komen, het lijkt wel een wedstrijd. Is er wel een visie van de Metropoolregio Amsterdam over hoe hiermee om te gaan?”, wil Rip weten. „De gemeenteraad van Haarlem is kennelijk wel betrokken bij een centrale in De Liede Noord, terwijl de gemeenteraad van Haarlemmermeer van niets weet.”

„Wij zijn ook verrast door dit initiatief”, reageert wethouder Nobel. „Over dit initiatief is geen contact met ons geweest. Ook niet met de Omgevingsdienst die hier over gaat. Omdat een biomassacentrale volgens het bestemmingsplan mogelijk is, was een melding dat er eentje komt voldoende. Het had de initiatiefnemer gesierd als wij waren geïnformeerd. De communicatie is niet goed gegaan.”

Het bedrijf Polderwarmte is die initiatiefnemer. Die wil een biomassa-centrale in De Liede bouwen waar met snoeiafval warmte wordt geproduceerd voor 7000 huishoudens in Haarlem, voor als die van het gasnet worden afgesloten. De gemeente Haarlem heeft laten weten neutraal te staan tegenover dit particulier initiatief.

Voor HAP-voorman Rip is de reactie van wethouder Nobel niet genoeg. „Er is al een bouwvergunning afgegeven. De grond wordt momenteel bouwrijp gemaakt.” Maaike Ballieux van GroenLinks valt hem bij: „Hoe kan het dat ons college van B en W hier niets van afweet? Is er wel genoeg snoeiafval om twee van die centrales te stoken?”

Gemandateerd

Nobel: „De bevoegdheid om dit toe te staan is ooit door de gemeenteraad van Haarlemmermeer gemandateerd aan de Omgevingsdienst. Er is tot 17 mei mogelijkheid bezwaar te maken tegen de afgegeven bouwvergunning. Wij hebben liever een integraal beleid voor biomassacentrales. Dat Haarlem nu voorop loopt is mooi, maar wij bekijken deze ontwikkeling liever regionaal.”

De mogelijke komst van een biomassacentrale in Rijsenhout is al enige tijd onderwerp van gesprek tussen afvalbedrijf Meerlanden en omwonenden.

De vergistingsinstallatie voor GFT-afval, waar onder andere biogas wordt gemaakt, heeft voor veel stankoverlast gezorgd. Daarom wordt voor de biomassacentrale nu vooral veel overleg gepleegd met de omwonenden.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.