Premium

Zandvoortse strandseizoen van start: zoeken naar een parkeerplek

Zandvoortse strandseizoen van start: zoeken naar een parkeerplek
Strohoed op het hoofd en genieten van een ijsje
© Foto United Photos/Rob van Wieringen
Zandvoort

Het strandseizoen kan niet mooier beginnen. Temperaturen boven de twintig graden, een briesje uit het oosten en volop zon.

In Zandvoort is dit paasweekend overduidelijk het voorjaar begonnen. Automobilisten rijden rond op zoek naar een parkeerplaatsje. ,,Weet u misschien waar het vrij parkeren is”, vraagt een automobilist hoopvol aan een voorbijganger. ,,We rijden nu al even rond.”

Hoewel de parkeerplaatsen vol zijn en er geen hotelkamer meer te krijgen is, is de sfeer opvallend ontspannen. Bezoekers flaneren over de boulevard, terwijl fietsers om hen heen slingeren. Een enkeling waagt zich in zwemkleding in zee, terwijl de strandstoelen bij de strandtenten vol zitten met mensen die hoopvol aan hun kleurtje werken. Een man staat gekleed in zwembroek wijdbeens alles in zich op te nemen. Zijn rug kleurt ondertussen gevaarlijk kreeftrood.

Gelukszoekers

,,Het is hartstikke druk. In Zandvoort is geen kamer meer te krijgen. We hebben mensen zelfs in IJmuiden en Noordwijk ondergebracht”, vertelt een medewerker van de VVV. ,,Alles zit natuurlijk mee. Het is een lang weekend en prachtig weer. Dan trekken mensen naar de kust.” De meesten van de toeristen die naar de badplaats komen, zijn volgens hem Duitsers. ,,Maar we hebben ook Nederlanders, Fransen en zelfs Australiërs hier op bezoek gehad.’’ Gelukszoekers die op het laatste moment nog een kamer hopen te vinden komen bedrogen uit. Bij menig pension heeft het bordje ’Belegt’ de plaats ingenomen van ’Zimmer frei’.

Duitsers vormen de grootste groep. Dat blijkt ook wel uit de geparkeerde auto’s, iedere derde auto heeft een Duits nummerbord. Bij de viskraam van Kroon is het druk en medewerkers schakelen moeiteloos over van Nederlands, via Engels naar het Duits. ,,Je proeft dat de vis hier vers uit zee komt’’, vertelt een Duitse man aan zijn vrouw. ,,Dat kennen wij nauwelijks, dit is veel lekkerder.”

Op de parkeerplaats Zuid is een deel van de ruimte in beslag genomen door een provisorische camping voor de jaarlijkse Vintage at Zandvoort Volkswagen bijeenkomst. Cruiser modellen uit de jaren zestig staan naast hun minder opvallende broertjes uit de jaren zeventig en tachtig. De eigenaren hebben zelf met schermen en tentdoeken hun kampeerplaats gemarkeerd.

Dat de badplaats vol maar niet overvol is, wordt duidelijk in de zijstraten. Daar heerst de rust en krijgt een groepje Duitse fietser aanwijzingen voor het vervolg van de route. ,,Immer geradeaus.”

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.