’Dierenopvang in Haarlemmermeer is goed geregeld’

’Dierenopvang in Haarlemmermeer is goed geregeld’
Hoofddorp

De opvang van honden, katten, konijnen, knaagdieren, reptielen, schildpadden, egels en vogels is allemaal geregeld in Haarlemmermeer. Naast de dierenbescherming werken zes organisaties in de regio daar aan mee.

Het dierenasiel in Hoofddorp heeft vorig jaar 367 dieren opgevangen, waarvan 141 zwerfdieren. Naar Dierentehuis Kennemerland in Zandvoort gingen er nog eens elf en het knaagdierencentrum kreeg er veertien te logeren.

Dat blijkt uit een overzicht dat PvdA-wethouder Mieke Booij heeft gemaakt op verzoek van de lokale partij HAP. De dierenopvang trekt politieke aandacht, omdat Haarlemmermeer alleen met de dierenbescherming samenwerkt. Het is vervolgens aan die organisatie om ‘onderaannemers’ in te zetten voor de opvang van dieren die niet in het asiel terecht kunnen.

Die onderaannemers krijgen geen subsidie van de gemeente Haarlemmermeer. Zij moeten de kosten die ze maken declareren bij de dierenbescherming. In de praktijk blijkt dat afrekenproces niet altijd soepel te verlopen. Dat geldt onder andere voor de reptielenopvang in Zwanenburg.

HAP vroeg ook naar het aantal veehouderijen in Haarlemmermeer. Dat blijken er 63 te zijn, voornamelijk rundvee en paarden. Er zijn zes geiten- en schapenhouders en een kippenhouderij. Het is niet precies bekend hoeveel dieren er zijn.

Van origine is Haarlemmermeer vooral een akkerbouwgebied. De meeste veehouderijen zijn aan de westkant van de poldergemeente te vinden.

Meer nieuws uit Haarlem

Keuze van de redactie