Premium

Code hoog geldt bij natuurbrand in Veiligheidsregio Kennemerland

Code hoog geldt bij natuurbrand in Veiligheidsregio Kennemerland
Iemand van de brandweer trapt vuur uit, terwijl een vonkenregen maandagavond neerdaalt.
© foto ko van leeuwen
Heemskerk

Het is zo droog, dat bij een melding van een natuurbrand ’code hoog’ van de Veiligheidsregio Kennemerland in werking treedt. Dan rukt de brandweer uit met een grote hoeveelheid auto’s.

Dat bleek de afgelopen dagen, toen de brandweer met groot machtsvertoon het duingebied van IJmuiden in trok. Het bleken kleine brandjes, maar die kunnen snel uitbreiden. ,,We rukken uit met meerdere voertuigen bij een natuurbrand. Met hoeveel precies hangt af van de inschatting bij een melding. Maar we nemen geen risico’’, aldus een woordvoerster van de veiligheidsregio.

Maandagavond stond er een boom in brand in het bosgebied langs de Heerenduinweg in IJmuiden. Hierbij gaat het mogelijk om brandstichting.

Vanwege de droogte let het team van camping Bakkum scherp op de omgeving. Samen met buurcamping Geversduin en De Lakens in Bloemendaal vormt ’Bakkum’ de Kennemer Duincampings. ,,Op die drie campings geldt al een verbod op barbecueën op houtskool. Alleen met gas of elektra is barbecueën toegestaan’’, aldus manager Peter Ramp van camping Bakkum.

Verder deelt hij flyers uit met informatie over ’code hoog’ en met waarschuwingen over de gevaren van brand in de natuur. ,,Kaarsjes bijvoorbeeld zijn leuk en gezellig, maar nu liever niet. Doe dan een waxinelichtje, binnen. Geen kandelaren buiten op tafel. Valt het om, dan kan het goed mis gaan’’, aldus Ramp.

Roken verbiedt de camping niet. ,,Ik ben er zelf niet van, maar we willen het niet verbieden. Mensen komen om te recreëren. Wel letten we er op dat mensen hun peuk niet in de natuur gooien. Gelukkig zijn onze gasten van goede wil. Al is het nu moeilijker om de urgentie van de droogte duidelijk te krijgen. Vorig jaar toen het zo heet was in de zomer, begreep iedereen het. Nu het nog zo vroeg is in het jaar, is het moeilijker voor te stellen dat de natuur al gortdroog is.’’

De wind staat nu goed, laat de eigenaar van camping de Duindoorn in IJmuiden weten. ,,De wind waait van de camping af dus een duinbrand kan hier niet heen waaien. Een barbecueverbod zit eraan te komen’’, schat hij in. ,,Vorig jaar hadden we dat voor het eerst. Als het nog langer droog blijft dan gaan we dat weer instellen.’’ De campinghouder hoopt dat er regen komt, maar als die druppels dan vallen, hoopt hij toch dat dit het fijne weer overdag niet in de weg zit. ,,Het liefst natuurlijk ’s nachts.’’

Duinbeheerder PWN was gisteren niet in staat een reactie te geven. Vorig jaar waren er ook bij Heemskerk branden. PWN riep op om minder water te gebruiken vanwege de droogte.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.