Premium

Overval op pizzakoerier (16) in Haarlem met schamele buit en grote gevolgen

Overval op pizzakoerier (16) in Haarlem met schamele buit en grote gevolgen
Haarlem

Met zestig euro was de buit van een gewapende overval op een 16-jarige pizzakoerier in Haarlem schamel. De gevolgen zijn groot: de tiener is volgens de officier van justitie getekend voor het leven. Voor de overval, de diefstal van een tablet en een doodsbedreiging eiste zij dinsdag voor de Haarlemse rechtbank tegen een 45-jarige man een celstraf van anderhalf jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk.

Ook wil de aanklaagster dat deze Serge V. nog 210 dagen uitzit, omdat hij in de fout ging terwijl hij nog in de proeftijd van een eerdere straf liep. De Haarlemmer, die een flink strafblad heeft, is verslaafd aan alcohol en cocaïne.

Op 2 januari bestelde hij met de telefoon van een kennis een pizza. Even later bedreigde V. de jonge pizzakoerier met een mes, bekende hij dinsdag. Dat de verslaafde zou hebben gedreigd de 16-jarige dood te steken, wist hij naar eigen zeggen niet meer. De buit van zestig euro werd besteed aan drugs. Ook de opbrengst van een tablet die V. in oktober stal in de daklozenopvang aan de Wilhelminastraat, werd daarvoor gebruikt, bekende de verdachte. Het apparaat bracht een paar tientjes op.

De Haarlemmer ontkende op 5 oktober zijn ex, met wie hij twee kinderen heeft, met de dood te hebben bedreigd. De bedreiging die hij die dag uitte, bij een bushalte aan de Turfmarkt, waren niet gericht aan haar adres maar bedoeld voor haar nieuwe vriend, aldus de verdachte.

V. is kwaad dat zijn kinderen bij hem ’weg worden gehouden’. ,,Als u zich zo gedraagt, gaat u ze nooit zien’’, waarschuwde de officier van justitie de verslaafde. Zij nam het V. kwalijk dat hij pas tijdens de rechtszaak de beroving van de pizzakoerier bekende. Dit zorgde nog eens voor extra leed bij de 16-jarige, verzekerde de aanklaagster. De jongen heeft geen vertrouwen meer in mensen en is op zijn hoede als hij over straat loopt.

Ooit ging het lang goed met de verdachte. Nadat hij eerder een grote hoeveelheid winkeldiefstallen pleegde, ging hij vanaf 2003 tien jaar lang niet in de fout, aldus zijn advocaat. De reclassering heeft V. nog niet opgegeven. Behandeling en begeleiding zijn noodzakelijk om hem weer op het rechte pad te krijgen, aldus het reclasseringsadvies. ,,Ik heb hulp nodig’’, realiseert V. zich ook. De Haarlemmer, die al 3,5 maand in voorarrest zit, is goed te spreken over de Spetse Hoeve, waar hij eerder verbleef. Mannen die uit de gevangenis komen, kunnen bij de boerderij in het Groningse Veelerveen wonen en werken aan een nieuwe toekomst zonder verslavingsproblemen. Bij V. ging dat naar eigen zeggen goed, maar was de stap naar een gewoon huis te groot.

Zijn advocaat hoopt dat de rechtbank ook een deels voorwaardelijke straf oplegt. V. wil aan zichzelf werken, verzekerde de raadsman.

Uitspraak is op 7 mei.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.