Rein de Koning heeft een leuk idee om de nieuwe zeesluis in een positief daglicht te stellen: breng het afzinkproces mooi in beeld

Ivo Laan
Velsen

Het lijkt IJmuidenaar Rein de Koning een goed idee: een peilschaal aanbrengen op de deurkas van het binnenhoofd van de nieuwe zeesluis in aanbouw. Zodat belangstellenden kunnen zien hoe het afzinkproces verloopt.

,,Het idee is even simpel als goedkoop en het verhoogt de betrokkenheid van omwonenden bij het afzinken van de nieuwe zeesluis’’, schreef De Koning aan Rijkswaterstaat. Zijn idee is om op het grote betonnen vlak een groot uitgevoerde peilschaal aan te brengen van +5 tot -20 meter, zichtbaar vanaf de Kanaaldijk in IJmuiden. ,,Een positieve bijdrage in deze periode kan geen kwaad’’, denkt De Koning. Het binnenhoofd is nu nog in aanbouw en wordt nog afgezonken. Dat is bij het buitenhoofd (aan de zeekant) al gebeurd in 2018.

Rijkswaterstaat en aannemerscombinatie OpenIJ waarderen het dat De Koning heeft meegedacht maar het is nu niet meer uitvoerbaar, zo hebben ze De Koning laten weten in een reactie. ,,Het is nog een hele operatie om (alsnog) merktekens aan te brengen op de reeds gerealiseerde deurkas.’’ Een woordvoerder van Rijkswaterstaat wijst nog op de Facebookpagina van de nieuwe zeesluis waarop interessante weetjes en foto’s te zien zijn van het bouwproces.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.