Haarlemse Hells Angels kunnen snelle heropening clubhuis wel vergeten

Het voormalige clubhuis van de Hells Angels in Haarlem.© Archieffoto ANP

Persbureau Cerberus
Haarlem

De burgemeester van Haarlem heeft terecht het clubhuis de Haarlemse Hells Angels gesloten en daarbij bepaald dat die minimaal twee jaar gesloten dient te blijven. Dat stelt de Raad van State woensdag. De Raad van State is het hoogste rechtsorgaan voor bestuursrecht in Nederland.

Dat betekent dat de burgemeester pas volgend jaar weer een verzoek voor heropening van het achter het Centraal Station gevestigde clubhuis in behandeling hoeft te nemen.

De Raad van State vindt dat de burgemeester voldoende heeft aangetoond dat er door een negental motorclubleden in het verleden strafbare feiten in het clubhuis zijn begaan. Daarvoor zijn de leden veroordeeld met straffen die variëren van één tot negen jaar.

Als de motorclub begin 2020 weer een verzoek tot heropening indient, moet zij ondubbelzinnig aantonen dat er geen strafbare feiten in het clubhuis zullen gepleegd.

De uitspraak is een domper voor de Hells Angels. Eerder verzetten zij zich met succes tegen een sluiting van het clubhuis voor onbepaalde tijd. Daarop besliste de burgemeester begin 2018 dat het gebouw in ieder geval twee jaar op slot ging.

De motorclub wilde eerder een verzoek tot heropening doen. Volgens de leden is er geen kans meer op criminele activiteiten in het clubhuis. Verder vinden zij dat de burgemeester met het niet in behandeling nemen van een heropeningsverzoek het recht op vereniging aantast. De Raad van State ziet het anders en ondersteunt de lijn van de burgemeester.

Lees ook:

Hells Angels Haarlem in hoger beroep om gesloten clubhuis

‘Buurt bij station Haarlem onveilig zonder Hells Angels’

De volledige uitspraak van de Raad van State.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.