Sport en cultuur ook voor Hillegommers met smalle beurs

Paul de Vlieger
Hillegom

Alle Hillegommers, ook mensen die het eigenlijk niet kunnen betalen, moeten lid kunnen worden van een sportclub of culturele vereniging. Dat vindt de gemeente, die zich om die reden heeft aangesloten bij het Volwassenenfonds Sport en Cultuur.

Het fonds is bedoeld voor inwoners vanaf 18 jaar met een laag inkomen. Om er een beroep op te kunnen doen, mag het inkomen niet hoger zijn dan 130 procent van het sociaal minimum.

Volgens de nu geldende normen betekent dit dat een stel niet meer mag verdienen dan 2100 bruto per maand en een alleenstaande (van 22 jaar of ouder) 1550 euro.

Het fonds betaalt de contributie of het lesgeld waardoor een Hillegommer een jaar lang lid kan zijn van een sportclub of aan bijvoorbeeld dans, muziek, beeldende kunst of theater kan doen. Voor sport is de maximale bijdrage 250 euro per persoon per jaar, voor cultuur 350 euro. Gebruik maken van beide regelingen tegelijk is (nog) niet mogelijk.

Het Volwassenenfonds werkt met intermediairs. Dit betekent dat de aanmeldingen verlopen via professionals zoals (schuld)hulpverleners, sportbuurtwerkers, buurtsportcoaches of maatschappelijk werkers. Inwoners met een krappe beurs kunnen bij een intermediair aangeven dat ze gebruik willen maken van het fonds.

Om zo veel mogelijk inwoners te bereiken en te helpen, is het Volwassenenfonds nog op zoek naar intermediairs in Hillegom. Zorgprofessionals die contact hebben met inwoners met een kleine portemonnee kunnen zich aanmelden via www.volwassenenfonds.nl/intermediair

Over de motivatie om zich aan te sluiten bij het Volwassenenfonds Sport en Cultuur zegt wethouder Fred van Trigt: „Sporten of creatief bezig zijn, is belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid. Ik gun het dan ook iedere inwoner van Hillegom om lid te worden van een club en ben blij dat we daar op deze manier aan kunnen bijdragen.”

Overigens bestaat er al enige jaren een Jeugdfonds Sport en Cultuur in Hillegom. Daar wordt volgens Van Trigt goed gebruik van gemaakt.

Hillegom is de eerste gemeente in de regio die zich bij het Volwassenenfonds aansluit.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.