Premium

Loodonderzoek: bodemkwaliteit Voorwegschool Heemstede matig

Heemstede

De bodemkwaliteit van het voorterrein van de Voorwegschool in Heemstede is, met betrekking tot het loodgehalte, van matige kwaliteit, het achterterrein is prima, net als alle andere onderzochte locaties in Heemstede.

Dit blijkt uit het bodemonderzoek dat in januari is uitgevoerd in opdracht van de provincie.

Het RIVM concludeerde in 2015 dat voor jonge kinderen tot 6 jaar de gezondheidsrisico’s bij blootstelling aan lood in de bodem groter zijn dan voorheen werd aangenomen.

De provincie heeft daarom veel locaties waar kinderen spelen, laten onderzoeken. In Heemstede gaat het om de openbare speelplaatsen Ir. Lelylaan, Meerweg en de Laan van Insulinde. Ook zijn de terreinen van het kinderdagverblijf BamBam & Pebbles, het kindcentrum De Molenwerf en dus het terrein van de Voorwegschool/Les Petits.

Uit het onderzoek blijkt dat van alle onderzochte locaties de bovengrond van voldoende kwaliteit is op basis van het advies van de GGD. Enkel het noordwestelijk terreindeel van de Voorwegschool (het voorterrein) behoeft aandacht.

Direct aanpakken is, volgens het advies van de GGD, op korte termijn niet nodig, maar op langere termijn is het wel gewenst. Maatregelen zoals de bodem afdekken met een gesloten grasmat, rubberen tegels of klinkers voorkomen dat kinderen in contact komen met de grond. Geprobeerd wordt om deze maatregelen komende de meivakantie uit te laten voeren.

Omwonenden van alle onderzochte locaties hebben inmiddels een brief gekregen met de uitslag van het onderzoek.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.