Haarlemmermeer: 23 onderscheidingen

Burgemeester Hoes en ridder Mike El Mekawi.© Foto United Photos/Laurens Bosch

Bart Boele
Hoofddorp

In Haarlemmermeer zijn maar liefst 23 inwoners Koninklijk onderscheiden deze lintjesregen. Burgemeester Onno Hoes is ze donderdagavond en vrijdagmorgen allemaal persoonlijk gaan verrassen in hun eigen omgeving. Zaterdagmorgen is er een moment van samenzijn in het raadhuis van Hoofddorp.

Officier in de Orde van Oranje-Nassau:

Frits Elders (60) uit Hoofddorp zet zich sinds 1985 in voor het landelijk en internationale hockey, tot op de dag van vandaag nog in vijf functies. Daarnaast is hij actief voor Rotary Haarlemmermeer, is hij commissaris van Sportfondsen Haarlemmermeer en bestuurslid van schouwburg De Meerse en Het Oude Raadhuis.

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau:

Mike El Mekawi (78) uit Hoofddorp zet zich sinds 1974 landelijk in voor goede banden tussen Nederland en Egypte. Als arts hebben zijn activiteiten een medisch aspect, zoals het opleiden van verpleegkundigen en artsen en hen de spullen geven om hun werk mogelijk te maken. Ook op cultureel gebied zette hij zich in voor zijn doel.

Hoofddorpse Corry Brouwer (61) zette zich als verpleegkundige bij Amstelring maar daarnaast ook als vrijwilliger in voor terminale thuiszorg en de ondersteuning van mantelzorgers. Ze is mede-oprichter van bijna thuis-huis ThamerZorg in Uithoorn en Bardo in Hoofddorp.

Lid in de Orde van Oranje-Nassau:

Henk Biemond (74) uit Badhoevedorp is sinds 1979 in tal van functies actief voor Rotary International en vanaf 2000 betrokken bij het Comité 4 mei en de stichting Spaap die geld genereert voor jeugdwelzijnsactiviteiten. Vanaf 2005 tot 2016 actief voor de stichting Zebra die uitwisselingen verzorgt voor predikanten uit Zuid-Afrika en Nederland. Als directeur van de Rabobank zette hij zich ook in voor maatschappelijke doelen. Nel Biemond-Koomans (76) ondersteunde haar man, ving moeilijk opvoedbare kinderen op en is sinds 1971 vrijwilliger bij de protestantse kerk en het Rode Kruis in Badhoevedorp.

Otto Bloem (80) uit Hoofddorp zet zich sinds 1984 in voor de scouting in Badhoevedorp van het onderhouden van zeilschepen tot het ophalen van oud papier. Vanaf 2004 is hij vrijwilliger bij verpleeghuis Bornholm en Eijkenhove in Hoofddorp. Jenny Bloem-Vervloed (77) doet sinds 1990 mee als vrijwilliger voor de scouting en was tien jaar vrijwilliger bij de kerkdiensten die in Bornholm werden gehouden. Ze was dertig jaar wijkhoofd voor de collecte van het KWF.

Ancilla Köhler-Schuijt (71) uit Spaarndam is vanaf 2000 vrijwilliger bij kookclub De Baan voor geestelijk gehandicapten. Daarnaast vanaf 2011 vrijwilliger voor De Zonnebloem en de telefooncirkel in Spaarndam. Haar man Theo Köhler (70) zet zich al vijftig jaar in voor de organisatie van radiozendamateurs, was opnametechnicus van kamerkoor Vocoza en is sinds 1995 voorzitter van het Haarlems Mannenkoor Zang en Vriendschap.

Ria Baars-Buitenhuis (61) is vanuit Abbenes ruim twintig jaar actief voor de rommelmarkt van de protestantse kerk, daarnaast de Heijestichting, de EHBO-vereniging Sassenheim, de begraafplaats en het dorpshuis in Abbenes.

Badhoevedorper Henk Schaap (72) is 50 jaar vrijwilliger bij roeiclub Okeanos en 35 jaar bij de roeivereniging Amsterdam, sinds 2007 ook de dorpsraad van Badhoevedorp en vanaf 2011 bij zorgboerderij Badhoevedorp.

Henk Vervaart (80) uit Hoofddorp is al sinds 1963 vrijwilliger bij de EHBO-vereniging in Heemstede en coördineerde elf jaar de rolstoelenbus in Haarlemmermeer. Sinds 1996 is hij actief voor paroche Joannes de Doper in Hoofddorp.

Jaap van Dijk (86) is sinds 1967 vrijwilliger bij tennisvereniging Badhoevedorp en daarnaast als bestuurslid van de stichting Tennispark Badhoevedorp.

Hoofddorper Jan Nanne (78) is sinds 1998 actief voor Vluchtelingenwerk en al sinds 1991 bij stichting De Aanloop bij de begeleiding van zwemactiviteiten voor mensen met een verstandelijke beperking. Vanaf 2010 is hij taalcoach.

Janie Reijnders (79) uit Nieuw-Vennep is twintig jaar vrijwilliger in verzorgingshuis Westerkim en alweer tien jaar bij In het Zomerpark van Cordaan in Getsewoud. Dorpsgenoot Lano Jansen (73) zet zich sinds 1976 voor volkstuinvereniging Nieuw-Vennep, sinds 1993 voor het kerkkoor Sint Cecilia van de RK-kerk in het dorp en is sinds 2007 penningmeester van de parochies in Nieuw-Vennep en Buitenkaag, maar ook het luchthavenpastoraat op Schiphol.

Liesbeth Grolman (83) uit Halfweg is meer dan dertig jaar vrijwilliger bij woonservicecentrum Eigen Haard maar ook gastvrouw bij het zondagmiddagpodium in Zwanenburg. Ze is al een kwart eeuw actief voor de seniorenvereniging.

De Spaarndamse Liestbeth van Dijk-Knijff (75) is actief voor de WMO-raad, en de parochie St Adalbertus Spaarndam sinds 1978. Nog langer zelfs al in het dienstencentrum in Spaarndam.

Mieke Booij uit Rijsenhout is nu wethouder, maar is al jaren actief als lid van de gemeenteraad, onder andere als vice-voorzitter, en daarnaast voor Meerwaarde, Meerjazz en wijkraden.

Neeltje Kastelein-Gentenaar (73) uit Hoofddorp is sinds 1978 vrijwilliger bij de Hoofddorpse Tafeltennisclub en sinds 1986 bij de Marktpleinkerk. Daarnaast is ze actief bij Zorgcentrum Meerstede.

Riekie Jansen-Rozenboom (65) is 38 jaar bestuurslid van de EHBO-vereniging Hoofddorp en actief voor Slachtofferhulp.

Ruud van Ettekoven (80) uit Heemstede was veertig jaar beheerder van de begraafplaats in Bennebroek en actief voor het kerkbestuur.

Hoofddorper Wieger Harkema (74) was actief voor de Gereformeerde kerk in Noordwijk en is vrijwilliger bij Meerwind.

Wim de Vries uit Buitenkaag is onderscheiden in Wormerveer. J. Buter uit Lisserbroek krijgt hem later uitgereikt.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.