Minder lang vrijwilliger: minder lintjes in Haarlem

De broers Abdeslam en Mohamed Mounji zijn sinds vrijdagochtend Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Arthur de Mijttenaere
Haarlem

In Haarlem zijn vrijdag op het stadhuis twaalf lintjes uitgereikt. Niet veel voor een stad met bijna 160.000 inwoners.

Haarlemmermeer, met ruim 140.000 inwoners, telt met 25 meer dan het dubbele aantal gedecoreerden. Vorig jaar telde Haarlem nog veertien mensen bij wie de versierselen behorend bij de Orde van Oranje-Nassau zijn opgespeld.

In Haarlem wordt dit jaar een lichte dalende trend geconstateerd in het aantal aanvragen van lintjes, zegt een woordvoerster van de gemeente. De voordrachten zijn langzaam op gang gekomen. Voor het toekennen van een lintje gelden richtlijnen.

De minimale termijn om als vrijwilliger in aanmerking te komen voor een lintje is vijftien jaar actief zijn voor één organisatie. Deze termijn is vastgesteld door het Kapittel voor de Civiele Orden in Den Haag.

Vrijwilligers wisselen in deze tijd vaker van vrijwilligerswerk dan vroeger. ,,Doordat vrijwilligers nu meer ’hoppen’ en omdat niet altijd bekend is welk vrijwilligerswerk zij eerder hebben gedaan, is de kans aanwezig dat zij minder vaak worden voorgedragen voor een onderscheiding.’’

Burgemeester Jos Wienen zei vrijdag in de Gravenzaal: ,,Mensen worden onderscheiden omdat ze zich hebben onderscheiden. Maar iemand voordragen is ook waardevol, het is belangrijk dat dat gebeurt.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.