Vijf koninklijke onderscheidingen in Bloemendaal

Borstbeeld van de koning is onthuld tijdens Oranjeborrel door 5 voorzittersvan de Oranjeverenigingen. Rechts kunstenaar Menno Veenendaal.

Borstbeeld van de koning is onthuld tijdens Oranjeborrel door 5 voorzittersvan de Oranjeverenigingen. Rechts kunstenaar Menno Veenendaal.© United Photos/Toussaint Kluiters

Margot Klompmaker
Bloemendaal

In de gemeente Bloemendaal hebben vijf inwoners een koninklijke onderscheiding gekregen.

Lid in de Orde van Oranje Nassau:

Ineke Hermans-Klaver was lerares naaldvakken in Vogelenzang en Bennebroek en werkzaam op diverse scholen. Ook vervulde zij tal van vrijwilligersfuncties, waarvan momenteel bij museum De Cruquius. Al vanaf de opening in 1992 leidt zij met veel enthousiasme groepen rond.

Christine van Meer-Waller was veertig jaar vakdocent Frans aan het Kennemer Lyceum en heeft lesgegeven in filosofie. Daarnaast was ze actief bij de Bloemendaalse Schoolvereniging, stichting Ons Bloemendaal en het Koningin Wilhelmina Fonds. In 2001 richtte ze mede de Nederlandse Vereniging van Patiënten met Sterno Costo Claviculaire Hyperostosis (SCCH) op. SCCH is een zeldzame, chronische botaandoening.

Patrick Westerwoudt zet zich al meer dan veertig jaar in voor de Stichting Nationale Herdenking te Bloemendaal en is betrokken bij de jaarlijkse organisatie van de Stille Tocht naar de Erebegraafplaats in Overveen.

Ridder in de Orde van Oranje Nassau:

Ellen Schrijver-Stokvis was radiotherapeutisch laborant in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam. Ze was secretaris van de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam. Ook was ze betrokken bij de bouw van de nieuwe synagoge aan de Zuidelijke Wandelweg in 2010. Momenteel zit ze in het bestuur van het Verbond voor Progressief Jodendom in Nederland.

Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw:

Liesbeth Coltof is als artistiek leider van de Stichting de Toneelmakerij lang het gezicht geweest van de toneelorganisatie voor kinderen en jongeren. Vorig jaar, toen ze met pensioen ging, ontving zij de Zilveren Medaille van de Gemeente Amsterdam. Daarnaast is zij bekroond met nog vele andere prijzen voor haar werk in het theater. Mevrouw Coltof ontving haar onderscheiding in Amsterdam.

Tijdens de uitreiking is tevens een borstbeeld onthuld van koning Willem Alexander, gemaakt door de Aerdenhoutse beeldhouwer Menno Veenendaal. Het beeld staat in het gemeentehuis in Overveen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.