Premium

Voetbalclub Telstar jaagt elke thuiswedstrijd op ongewenste ’belbritten’ in het stadion: ’Dit baart ons zorgen’

Voetbalclub Telstar jaagt elke thuiswedstrijd op ongewenste ’belbritten’ in het stadion: ’Dit baart ons zorgen’
Bij Telstar zijn er dit seizoen bij tien wedstrijden ’verdachte fans’ - constant met hun telefoon in de weer - het stadion uitgezet.
© Illustratie Joris de Haan
Velsen-Zuid

Er bestaan wat misverstanden rond ’belchinezen’. Ten eerste zijn het bijna nooit Chinezen. Ten tweede zijn ze zeker níet verdwenen uit de Nederlandse voetbalstadions. In Velsen-Zuid ontvouwt zich elke thuiswedstrijd van Telstar weer een kat-en-muisspel tussen de bellers en de beveiligers.

Zomaar een vrijdagavond in maart. De wedstrijd is al twintig minuten onderweg, maar de toeschouwer op rij vijf heeft amper oog voor het veld. Hij is vooral bezig met zijn telefoon. Zodra er een bal over de zijlijn gaat voor een inworp of over de achterlijn voor een doeltrap, wordt er druk getikt. De man zit op de hoofdtribune, tussen de fans die hartstochtelijk meeleven met hun club.

Het gedrag van de ’telefoonsupporter’ valt op. Niet alleen bij de mensen om hem heen, maar ook bij de stewards. Zodra er wordt gefloten voor het rustsignaal stappen ze op de man af. Zoals zo vaak is de ’beller’ een Brit. Hij zit hier niet omdat hij Telstar een warm hart toedraagt. De Brit geeft statistieken van de wedstrijd door aan een goksite. De man wordt vriendelijk verzocht het stadion onmiddellijk te verlaten. Hij gehoorzaamt gelaten. Gokkers over de hele wereld merken de gevolgen van de uitzetting direct. Het is vanaf dat moment niet langer mogelijk op een bekende goksite ’live’ in te zetten op deze wedstrijd van Telstar, zo blijkt uit reacties van twitteraars.

Ongewenst

Het is niet de eerste keer dit seizoen dat Telstar-fans zien hoe stewards een ’toeschouwer’ het stadion uit begeleiden. „Ik denk dat we dit zo’n tien keer per seizoen doen”, aldus manager veiligheidszaken Richard de Smit van de club uit Velsen-Zuid. „Maar we zullen er ook weleens eentje ’missen’. Ik denk zomaar dat er elke wedstrijd van ons wel ongewenste bellers op de tribune zitten.”

Deze bellers worden in de volksmond ook wel ’belchinezen’ genoemd. Zij geven gegevens over voetbalwedstrijden door vanuit het stadion. Deze data gaan naar – al dan niet legale – goksites, onder andere in Azië. De sites willen deze bellers graag in het stadion hebben. Want zodra er iets belangrijks gebeurt op het veld – de scheidsrechter geeft een strafschop, bijvoorbeeld – moeten de gokquoteringen onmiddellijk aangepast kunnen worden. Bovendien kunnen gokkers zelfs op de eerste inworp van de wedstrijd geld inzetten, dus alle statistieken moeten worden bijgehouden.

Matchfixing

Waarom reageert Telstar zo fel op de aanwezigheid van deze belchinezen? De Smit: „Rond illegale gokpraktijken hangt een gevaarlijke sfeer”, doelt De Smit onder meer op de beïnvloeding van wedstrijden, het zogeheten matchfixing. Dit komt neer op het omkopen van spelers of scheidsrechters door goksyndicaten. „De aanwezigheid van deze mensen in het stadion baart ons zorgen. Wij nemen geen enkel risico. Weliswaar verplicht de KNVB ons niet deze maatregelen te nemen, maar het voelt voor ons wél als een plicht. Het zijn onze huisregels om deze mensen te verwijderen.”

Dat gaat meestal zonder al te veel bombarie. „Zo iemand zegt dan ook vaak als we hem benaderen: ’Ik ben er inderdaad één’ en gaat mee naar buiten. Onze stewards letten er bewust op. Zien ze iemand met een mobieltje constant in de hand en oordopjes in, dan weet je vaak genoeg.”

De KNVB zegt op de hoogte te zijn van het feit dat er bij Telstar geregeld ’bellers’ buiten worden gezet. „We zijn uiteraard bekend met het fenomeen courtsiders”, aldus woordvoerder Daan Schippers namens de voetbalbond. „Het is niet altijd gezegd dat iemand kwaad in de zin heeft. Courtsiders doen in principe niets illegaals, want het doorgeven van data is in de kern geen matchfixing. Wel zien wij graag dat clubs het melden op het moment dat iets ’verdacht’ is. Bijvoorbeeld als mensen niet willen zeggen hoe ze heten, waarvoor ze in het stadion zijn of voor wie ze werken.”

De situatie bij Telstar is misschien vrij extreem vanwege het hoge aantal uitzettingen, maar niet uniek. Top Oss kwam een paar jaar terug in het nieuws na het uitzetten van een ’belchinees’ tijdens het duel met FC Emmen – een wedstrijd die eindigde in 8-0 en vanwege die hoge uitslag ook een tijdje ’verdacht’ was. Ook toen betrof het een Engelssprekende man. „Dat is vaak het geval”, aldus De Smit. „Het zijn eigenlijk nooit écht Chinezen.” Overigens laat Bart van Grinsven van Top Oss in een reactie weten dat het aantal ’bellers’ op de tribune in Oss de laatste jaren wél is afgenomen. „Er is één bedrijf dat live scores doorgeeft, maar dat accrediteert zich netjes.”

Een verbod voor ’bellers’ zit er, helaas voor Telstar, vooralsnog niet aan te komen. Een accreditatieprocedure voor afgevaardigden van goksites of andere partijen bestaat er ook niet. „Ons standpunt is dat het goed zou zijn als deze mensen op een plek in het stadion worden gezet waar ze niemand tot last zijn. Bijvoorbeeld vlak bij de perstribune, waar het normaal is dat iemand zit te bellen of op zijn telefoon of laptop zit. Dat is ook bevorderlijk voor de sfeer in het stadion”, aldus Schippers.

Ook pleit de KNVB voor een ’aanbodbeperking’ van goksites. „Daarom zijn we blij met de onlangs aangenomen nieuwe Kansspelwet, waarin het gokaanbod wordt beperkt. Als niet meer gegokt kan worden op de eerste ingooi, een rode kaart of corners, kan je alleen nog maar gokken op uitslagen en wordt het vanzelf minder aantrekkelijk om een courtsider in het stadion te zetten.”

Daar moet Telstar zich dan maar aan vastklampen. Maar het is de verwachting dat ook volgend seizoen lang niet elke ’toeschouwer’ het einde van de wedstrijd haalt.

Meer nieuws uit Telstar

Meest gelezen