Wilde acties dreigen op Schiphol bij marechaussee

Nu al staan er soms lange rijen bij de paspoortcontrole.

Nu al staan er soms lange rijen bij de paspoortcontrole.© Frans van den Berg

Frans van den Berg
Schiphol

Marechaussees op Schiphol dreigen de komende zomermaanden met wilde acties. De balies bij de paspoortcontrole worden dan minimaal bezet en andere marechaussees werken stipt volgens de regels.

De wilde acties die personeelsleden willen houden, zijn het gevolg van het uitblijven van een nieuwe cao. Zij willen van 28 mei tot en met 1 augustus acties voeren op Schiphol en Eindhoven. „Dat zal mogelijk leiden tot grote vertragingen, uitval van vluchten en het stagneren van de bedrijfsvoering op de luchthavens. Dit gaat door totdat de minister met een fatsoenlijk loonbod komt”, laat een van de actievoerders anoniem weten.

Bij de Marechausseevereniging is voorzitter Sven Schuitema bekend met de plannen voor een wilde actie. „Dit geeft wel aan hoe de actiebereidheid is. We zullen ze zeker ondersteunen en de acties vorm gaan geven als de bereidheid er is. We zijn de houding van de minister en staatssecretaris van Defensie zo zat, dat we niet meer eerst acties gaan voeren op de kleine luchthavens van Eindhoven en Rotterdam, maar direct op Schiphol beginnen.”

Rond de jaarwisseling waren de voorbereidingen van mogelijke acties al gestart, samen met de FNV. Die plannen zijn eind januari opgeschort om het overleg nog een kans te geven. Maar eind april liepen de gesprekken met staatssecretaris Barbara Visser opnieuw vast op het loonbod en de pensioenen. Hierop hebben de bonden besloten het overleg op te schorten en het vertrouwen op te zeggen. Acties zijn dan het laatste middel.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.