Minder plastic en meer mist in Albert Heijn supermarkten na proef in Hoofddorp

Nevelmachines in de supermarkt.

Nevelmachines in de supermarkt.© foto albert heijn

Merlin Mulder
Hoofddorp

Supermarktketen Albert Heijn wil minder groente en fruit in plastic verkopen. Ook komen er nevelmachines bij, die ervoor moeten zorgen dat de producten langer vers blijven.

Bij het filiaal aan het Genderenplein in Hoofddorp werden als proef honderd producten op de groente- en fruitafdeling zonder verpakking verkocht. Er werd onder meer getest of de producten goed bleven zonder verpakking en hoe klanten hierop reageren. ,,De reacties waren vooral positief. Ze vonden het handig en het er aantrekkelijker uitzien in de supermarkt’’, aldus woordvoerder Pauline van den Brandhof.

Reden voor de supermarkt om voortaan minder groente en fruit in plastic te verkopen in alle filialen. Onder meer bananen, zoete puntpaprika’s, andere soorten paprika’s en bospeen zitten straks niet meer in een zakje. De ambitie is om minder verpakkingen te gebruiken: de supermarktketen wil in 2025 zelfs 25 procent minder verpakkingsmateriaal gebruiken dan nu gebeurt. Zo zijn bolle deksels van bakjes voor fruit vervangen door een dun laagje en zitten theedoosjes zitten niet meer in folie. Dit bespaart niet alleen plastic, aldus Van den Brandhof, maar helpt ook tegen voedselverspilling thuis. ,,Zo kan je precies pakken hoeveel je nodig hebt, en houd je thuis geen producten over die uiteindelijk in de vuilnisbak belanden.’’

Iets anders dat ook vaker te zien is in de supermarkten is ’dry misting’, waarbij een koele nevel over groente en fruit wordt geblazen. Dit gaat om onverpakte en verpakte artikelen. Sommige klanten vinden het gek: mist over groente in plastic, maar dat valt mee, aldus Van den Brandhof. ,,In de meeste verpakkingen zitten gaatjes, waardoor de damp bij het product komt. Maar de damp zorgt er ook voor dat het product koel blijft, ook in plastic. Daardoor blijven producten langer houdbaar.’’ De nevelmachines zijn in 150 AH-supermarkten te vinden, maar er komen meer bij.

Op de vraag of die mistmachines niet veel energie kosten, reageert de woordvoerder: ,,Dat valt mee, want we gebruiken groene stroom waar dat kan. Maar daarnaast kiezen we er bewust voor om voedselverspilling tegen te gaan.’’

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.