In de rij voor elegante azijnfles in strijd tegen baarmoederhalskanker

Jennifer Hoffman en Eva Jinek.

Jennifer Hoffman en Eva Jinek.© Foto FCF

Annemarie de Jong
Leiden

Je moet er snel bij zijn maandag - en in sommige Albert Heijns zondag - als de stijlvolle azijnfles ’Miracle life saving vinegar’ in het schap staat.

„Per filiaal zijn 24 flessen natuurazijn beschikbaar”, zegt Helene Hoogeboom van Female Cancer Foundation (FCF), verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum. De fles kost 1,50 euro en de opbrengst gaat naar de bestrijding van baarmoederhalskanker in ontwikkelingslanden. „Er is al veel vraag naar, het wordt een collectersitem.”

Wij gieten azijn over sla. FMC gebruikt het om vrouwen te testen op voorstadia van baarmoederhalskanker. Door de baarmoedermond, normaal roze, met azijn aan te stippen kleuren slechte cellen wit. Die worden met stikstof gedood.

Elke twee minuten

Gynaecoloog-oncoloog Lex Peters van FCF: „Elke twee minuten overlijdt een vrouw aan baarmoederhalskanker.” De ziekte wordt veroorzaak door het hpv-virus. „Met de ’see and treat-methode’ kunnen we de ziekte in afgelegen gebieden of sloppenwijken vroegtijdig signaleren en direct behandelen.”

De Female Cancer Foundation werkt samen met de World Health Organization aan een actieplan om baarmoederhalskanker per 2030 overal ter wereld uit te bannen. Met een simpel en goedkoop middel als azijn.

In Nederland worden meisjes gevaccineerd en krijgen vrouwen vanaf dertig elke vijf jaar een uitstrijkje.

Jean Paul Gaultier

Hoogeboom is blij met Eva Jinek en Jennifer Hoffman als FCF-ambassadeurs. „Echte powervrouwen die zeiden: ’Geef ons die fles, wij gaan ermee de boer op’.”

In totaal 22.000 flessen verdeeld over ruim 900 winkels rollen belangeloos van de band bij azijnproducent Burg Group in Heerhugowaard. De azijnfles heeft de vorm van een vrouwenlichaam. „Een echte eyecatcher in de keuken.” Hoogeboom is niet bang voor een proces vanwege de gelijkenis met de torso-parfumfles van Jean Paul Gaultier. „Onze fles heeft armpjes.”

Baarmoederhalskanker is na borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen onder de 45 jaar. Wereldwijd wordt deze vorm van kanker jaarlijks bij meer dan 500.000 vrouwen vastgesteld, waarvan ongeveer de helft van deze vrouwen de ziekte niet overleeft. Baarmoederhalskanker kan worden voorkomen en is te genezen is bij een tijdige diagnose en behandeling van de symptomen.

Meer informatie: www.femalecancerfoundation.org

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.