Velsen van Vroeger: De geldauto die de Oranjes naar de Codrington bracht

1 / 2
Guus Hartendorf
Velsen

Op de avond van 12 mei 1940 rijdt Theo Bergman rond 22.00 uur ’zijn’ gepantserde geldauto van De Nederlandsche Bank de pont bij Oud-Velsen op. Ook daar geldt de verduisteringsplicht en er patrouilleert politie. De oorlog is in Nederland twee dagen oud.

In de geldauto vervoert Bergman het gezin van kroonprinses Juliana en haar gevolg. Het vorstelijk gezelschap wijkt uit naar Engeland, omdat koningin Wilhelmina de Oranje-dynastie veilig wil stellen. Met gewapend escorte komt het prinselijk gezin via de Bollenstreek vanuit ’s-Gravenhage bij het ’oude’ Pontplein aan.

Er is, zoals na de oorlog is beweerd, geen ontvangst met een bakkie thee door de gemeenteraad in het oude raadhuis. Wie dat verhaal de wereld in heeft geholpen, is prins Bernhard een raadsel.

In interviews zegt de prins mij in 1999 dat de oversteek naar Engeland zeer geheim was en dat alles snel moest gebeuren. Dan heb je geen tijd voor een officiële ontvangst door de burgemeester. ’Quatsch!’, aldus de prins.

Torpedojager

Luitenant ter Zee Lodo van Hamel, later slachtoffer van de voorloper van het Englandspiel, begeleidt het gezelschap naar de Britse torpedojager Codrington, die aan de noordzijde van het kanaal ligt.

Het vertrek van de kroonprinses staat in schril contrast met het zogenoemde ’drama van IJmuiden’. Op 14 mei proberen duizenden joden via de haven te vluchten, maar ze worden in opdracht van havencommandant Hellingman tegengehouden. Hij laat de gemeente afzetten om bij de verdediging van de haven niet gehinderd te worden door al het volk dat op de been is.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.