Strategiewijzing bij ThyssenKrupp lijkt oorzaak afketsen fusie met Tata Steel

De hoogovens van staalbedrijf Tata Steel in Wijk aan Zee.

De hoogovens van staalbedrijf Tata Steel in Wijk aan Zee.© Foto ANP Robin van Lonkhuijsen

Theo Besteman
IJmuiden

De afgeblazen fusie tussen staalreuzen ThyssenKrupp en Tata Steel betekent geen direct gevaar voor de banen bij het Tata-onderdeel in IJmuiden, voorheen Hoogovens. Een koerswijziging bij ThyssenKrupp zou wel eens de echte oorzaak van de breuk kunnen zijn geweest, is het vermoeden in IJmuiden.

Daarvan zijn zowel de ondernemingsraad als vakbond FNV Metaal vrijdag overtuigd geraakt. Vakbond-bestuurder Aad in ’t Veld van FNV Metaal: „Als de fusie niet doorgaat, heeft dit geen gevolgen voor de werkgelegenheid bij Tata Steel in IJmuiden. Wel had de fusie potentie, vooral op de lange termijn. Maar Tata IJmuiden blijft gewoon doordraaien.”

Die visie wordt gedeeld door Marius Jonkhart, commissaris bij Tata Steel Nederland. „Ik zie geen enkele reden waarom het zelfstandig voortzetten van de activiteiten bij Tata Steel Nederland gevolgen zou moeten hebben voor de werkgelegenheid in Nederland”, zegt Jonkhart.

Hij wijst op de bescherming die het structuurregime biedt tegen maatregelen als de Indiase eigenaar zou willen snijden. „Daarin kunnen ze niet om de management board en de raad van commissarissen heen.”

ThyssenKrupp-topman Guido Kerkhoff zou het nieuws van de afwijzing van de fusie persoonlijk via een telefoontje van eurocommissaris Margrethe Verstager (Mededinging) hebben gekregen.

Vals compromis

Alle voorstellen van Tata Steel en ThyssenKrupp waren niet genoeg geweest om de bezwaren tegen de nieuwe Europese staalgigant weg te nemen.

In hun verklaringen lieten Kerkhoff en later ook de bestuurstop van Tata vanuit India weten, dat nog verder snijden zou neerkomen op ’een vals compromis’, waarbij het fusiebedrijf zichzelf uit de markt zou concurreren.

Tata Steel Nederland-commissaris Jonkhart zag de laatste weken echter ontwikkelingen die erop wijzen dat de Duitsers de fusie bij nader inzien toch niet wilden laten doorgaan.

„Als je ziet welke remedies er nog mogelijk waren, dan lijkt het erop dat ThyssenKrupp niet meer wil”, zegt de commissaris, die erop wijst dat zich in de tussentijd bij de Duitsers een grote verandering in de strategie heeft plaatsgevonden.

Zo is de voorgenomen splitsing van het concern dat onder druk van aandeelhouders werd ingezet, inmiddels van de baan. De fusie van de staalactiviteiten met die van Tata Steel Europe hing nauw met dat plan samen.

De ondernemingsraad en FNV Metaal wachtten op een vervolgplan vanuit het Tata-hoofdkantoor in Mumbai. Zijn bestuurders meldden ook zonder joint venture voort te gaan met afbouw van schulden en consolidatie van productie in Europa.

„Alle opties daarvoor liggen open”, benadrukte de top. De schuld moet 1 miljard dollar dalen. „En dat wordt ruim gehaald”, stelde Tata.

Uit Duitsland kwam vandaag meteen het bericht dat ThyssenKrupp de komende drie jaar 6000 banen wil schrappen. Daarbij worden gedwongen ontslagen niet uitgesloten.

Lees ook: Analyse mislukte staalfusie: Uithuilen en afwachten voor Tata Steel

Garanties

Bij het totale aantal te schrappen banen zijn ook de 2000 arbeidsplaatsen meegerekend die verloren zouden gaan bij het slagen van de fusie met Tata.

In Duitsland verdwijnen circa 4000 banen, aldus ThyssenKrupp.

ThyssenKrupp gaf vakbonden in de aanloop naar de beoogde fusie garanties over werkgelegenheid en behoud van Duitse fabrieken tot 2026. Die garanties gelden nu niet meer, liet de personeelsdirecteur van het bedrijf weten.

Van de in totaal 161.000 werknemers van ThyssenKrupp werken er circa 27.000 bij de Europese staaldivisie. In welke andere landen naast in Duitsland banen verloren gaan, is volgens een woordvoerder nog niet bekend.

ThyssenKrupp had medio vorig jaar circa 1200 werknemers in Nederland. Beleggers reageerden opgelucht op de berichten van het staalconcern. Het aandeel ThyssenKrupp sloot na die aankondiging 28,2 procent hoger, het Indiase Tata Steel zakte zes procent.

Lees ook: Tata Steel betreurt spaaklopen fusie

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.