Premium

Vijftien organisaties maken zich zorgen: ’Geen verstedelijking naast de Ruïne van Brederode’

Vijftien organisaties maken zich zorgen: ’Geen verstedelijking naast de Ruïne van Brederode’
Vijftien organisaties strijden tegen drie villa’s naast de Ruïne van Brederode.
© archieffoto
Santpoort-Zuid

In hun strijd het tij te keren naast de Ruïne van Brederode pleiten vijftien natuur- en historische organisaties nog een keer voor het openhouden van het gebied. Op de 1,5 hectare grond naast de kasteelruïne aan de Velserenderlaan in Santpoort-Zuid mogen geen villa’s komen.

De toekomst van het stukje grond aan de Brederoodseweg 41, het vroegere voorhof van het kasteel, staat donderdagavond opnieuw ter discussie in een raadssessie van de gemeente Velsen.

Dan wordt de sessie van 11 april voortgezet. In dit vervolg mogen geen nieuwe stukken worden ingebracht en zijn geen insprekers toegestaan. Tien insprekers hebben de vorige vergadering hun zegje al gedaan.

Donderdagavond is het de beurt aan de politiek.

Ter discussie staat de bestemmingswijziging van het perceel. Nu heeft het gebied de bestemming agrarisch met natuurwaarden.

Burgemeester en wethouders stellen voor die te veranderen in wonen en natuur. Projectontwikkelaar Ernest van der Meijde heeft het stuk grond, waar nu een vervallen bungalow en kassen staan, enkele jaren geleden gekocht. Hij wil er drie villa’s bouwen.

In de vorige sessies heeft een aantal van de vijftien organisaties aangegeven tegen een bestemmingswijziging te zijn. In een recent, uitgebreid artikel aan de raadsleden leggen zij nog eens uit waarom.

,,We willen dat er geen onomkeerbare zaken plaatsvinden. Dus geen woningen die je nooit meer wegkrijgt’’, zegt Bert Oosterop van de Vereniging Behoud Landgoed Meer en Berg, die het artikel namens de organisaties heeft geschreven.

,,De gemeente Velsen heeft nooit enige aandacht besteed aan het voorkomen van bebouwing rondom de ruïne. Op het terrein had al nooit een tuinderij met kassen mogen komen, maar die verstoring was in de toekomst wel te herstellen. Die toekomst is nu. Wij willen geen verstedelijking naast de ruïne. De gemeente zegt het landschap te verbeteren, maar dat doe je toch niet door te verstedelijken? De sauna aan de Velserenderlaan is al een dissonant. Als je er dan ook nog eens drie villa’s gaat bouwen’’, reageert Oosterop.

In zijn artikel schrijft de Santpoorter: ,,Indien het perceel tegen agrarische waarden door natuurorganisaties kan worden gekocht, is herstel van het landschap mogelijk’’.

De vijftien organisaties zien het liefst dat de bestemming agrarisch met natuurwaarden blijft. Het perceel, dat temidden van de weilanden ligt, blijft op die manier deel uitmaken van het open groene gebied tussen Crematorium Westerveld en de ruïne.

De raadssessie in het stadhuis in IJmuiden begint donderdagavond om 21.30 uur in de raadszaal.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.