Fietsersbond blij met tweede doorfietsroute in Velsen

Fietsersbond blij met tweede doorfietsroute in Velsen
Fietspad Hagelingerweg Santpoort-Noord.
© Cyclomedia
Velsen

Bijna dreigde het wat de Fietsersbond Velsen betreft mis te gaan met de doorfietsroute door Velsen, maar nu is de bond blij met de keuze voor niet één maar twee tracés. Op voorspraak van de bond komt er behalve een doorfietsroute door Santpoort-Noord en Driehuis, een ’fietssnelweg’ op de westflank van Driehuis en Santpoort-Noord, zo heeft het college besloten.

Dat betekent dat er op termijn twee fietsroutes komen waar fietsers met zo min mogelijk hindernissen kunnen doorfietsen om zo het woon-werkverkeer per fiets te stimuleren.

De prioriteit ligt wat de gemeente betreft bij de korte route over de Hagelingerweg. Aanvankelijk was dat de enige route die het college wilde, zonder dat te hebben overlegd met de Fietsersbond.

Voorzitter Han van Spanje van de Fietsersbond Velsen: ,,Met het nieuwe college zijn we toen in gesprek gegaan omdat wij een andere route logischer vonden. De Hagelingerweg is helemaal niet zo geschikt als doorfietsroute. Er rijden veel scholieren en er zijn veel zijstraten.’’

De Fietsersbond wilde graag een andere route die globaal gezien langs de busbaan en de spoorbaan loopt. Het college heeft nu beide routes bestempeld als doorfietsroute. ,,Daar zijn we blij mee’’, zegt Van Spanje.

Alleen wordt die route later gerealiseerd: voor 2030. Terwijl de andere route er voor 2022 moet liggen. Cruciaal voor de fietsroute is wel dat de pont frequent blijft varen. Ook als straks de sluisroute weer open is. Het liefst elke tien minuten. Dat is dezelfde frequentie als de snelbussen.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.