Premium

Figeebrug Haarlem open door probleem met hydraulisch systeem

Figeebrug Haarlem open door probleem met hydraulisch systeem
Figeebrug.
© Cyclomedia
Haarlem

De Figeebrug in Haarlem staat sinds dinsdagmiddag open. Door een storing functioneert de fiets- en voetgangersbrug in de Waarderpolder niet meer. Hoe lang het gaat duren voor het geheel weer werkt, is nog onduidelijk.

Het gaat om een probleem in de hydrauliek van de brug. ,,We hebben de partijen die de brug gebouwd hebben erbij gehaald voor een analyse’’, aldus een gemeentewoordvoerder.

,,Na onderzoek op dinsdag en op woensdagochtend blijkt dat er iets mis is in de elektrische verbinding van het stelsel.’’ Daardoor kan de Figeebrug niet meer op en neer bewegen.

Expert

Een expert zoekt uit wat er precies nodig is om de brug weer werkend te krijgen. In de tussentijd is de oeververbinding niet te gebruiken door fietsers en voetgangers. ,,Dat is een keuze die we ook hebben gemaakt toen de Waarderbrug defect was’’, zegt de woordvoerder. ,,We kunnen de bedrijven die achter de brug liggen niet stilleggen.’’

Doordat de brug open staat, kan scheepvaartverkeer zonder problemen de achterliggende Industriehaven bereiken. Voor fietsers en voetgangers zit er niets anders op dan een stukje omfietsen of omlopen.

De situatie is een doorn in het oog van Haarlemmers die op het industriegebied werken, onder wie Haarlemmer Arno de Wit. Woensdagochtend was hij – samen met een tiental anderen – onaangenaam verrast toen hij constateerde dat hij niet over de Figeebrug heen kon.

,,Mensen parkeren hun auto aan de ene oever en lopen via de brug naar de overkant om op werk te komen’’, legt hij uit. ,,Dinsdagmiddag moesten ze helemaal lopend om de haven heen.’’

De Wit heeft vanuit zijn kantoor uitzicht op de brug en vraagt zich af waarom de gemeente ervoor kiest om hem open te zetten. ,,Ik vind het onbegrijpelijk dat ze kiezen voor de scheepvaart. Er komt bijna nooit wat langs.’’

Sinds de ingebruikname van de brug in september vorig jaar heeft het bouwwerk al meerdere malen te kampen gehad met storingen. Ook toen stond de brug open tijdens de reparatiewerkzaamheden.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.