Premium

In opleidingsorkest van Soli zoeken naar de juiste noot: ’Hier voel je voor het eerst hoe het is om in een echt orkest te spelen’

In opleidingsorkest van Soli zoeken naar de juiste noot: ’Hier voel je voor het eerst hoe het is om in een echt orkest te spelen’
Vier leden van Soli's Opleidingsorkest. Vlnr: Joke Kramer, Chantal Koden, Carla van der Marel, Minou Dignum.
© Studio 2 Media/Gwendelyn Luijk
Velserbroek

In het opleidingsorkest van Soli leren beginnende muzikanten samen te spelen en de dirigent te volgen. Joke Kramer (58), Carla van der Marel (57), Chantal Koden (13) en Minou Dignum (13) spelen er alle vier de altsaxofoon.

Wat is het opleidingsorkest?

Joke: ,,Bij Soli start je in de opstapklas. Daar haal je het muziekdiploma A. Vervolgens stroom je door naar het opleidingsorkest, waar je het B-diploma haalt. Dat duurt meestal een jaar of twee à drie. Daarna kun je door naar het klein orkest of het harmonieorkest.”

Carla: ,,Bij het opleidingsorkest leer je naar elkaar te luisteren, samen te spelen en de tekens van de dirigent te volgen. Hier voel je voor het eerst hoe het is om in een echt orkest te spelen. Daar krijg ik wel een soort vleugels van.”

Dat samenspelen, is dat moeilijk?

Minou: ,,Ik vind van wel. Ik hoor iedereen om me heen en moet me daardoor heel goed concentreren op mijn eigen noten.”

Chantal: ,,Ik word juist meegesleept door de muziek. Dat maakt het ook een stuk eenvoudiger om de inzet te horen, het moment waarop je zelf moet spelen.”

Waarom hebben jullie voor de altsax gekozen?

Minou: ,,Ik vond het een mooi instrument. Mijn moeder en broer spelen ook altsaxofoon. Ik vind het een vrij makkelijk instrument.”

Joke: ,,Nou, ik niet. Voor mij was het al lastig om noten te leren lezen. In de drumband waarin ik eerder speelde, was dat niet nodig. En dan heeft een saxofoon ook nog eens zoveel knoppen.”

Carla: ,,Ik speelde vroeger orgel en piano en heb veel met zang gedaan. Toen de kinderen het huis uit waren, wilde ik wel iets nieuws. Ik dacht nog: Hoe moeilijk kan het zijn? Ik kon tenslotte al noten lezen en heb een goed gehoor voor muziek. Maar dat valt flink tegen. Blaas je iets te hard, dan gaat de saxofoon piepen. En je moet een constante luchtstroom op gang houden. Af en toe kom ik tot de ontdekking dat ik helemaal niet aan het blazen ben.”

Chantal: ,,Soms kan ik de juiste noot ook niet vinden. Dan zoeken mijn vingers nog naar de goede knop en is het moment alweer voorbij. Gelukkig kan ik thuis veel oefenen. Het hele gezin speelt saxofoon.”

Hebben jullie ook al uitvoeringen?

Joke: ,,Ja, onder meer het koffieconcert en het eindejaarsorkest. Als je het A-diploma eenmaal hebt, mag je ook in het marsorkest.”

Chantal: ,,De eerste keer in het marsorkest vond ik best pittig. Je moet spelen en lopen tegelijk en ik struikelde bijna.”

Carla: ,,Ik loop met een leesbrilletje op naar de noten te turen.”

Joke: ,,Daarom ben ik in het marsorkest de tambour-maître, zo kan ik voor de troepen uitlopen en hoef ik zelf niet te spelen.”

Hoe beleven jullie de Night of Music?

Carla: ,,Het is natuurlijk geweldig om met artiesten als Shirma Rouse op te treden. Het is ook spannend. We spelen samen met onder meer de harmonie, waar muzikanten in zitten die een veel hoger niveau hebben. Ik wil geen opvallende fouten maken, dat ik in de rust bijvoorbeeld per ongeluk een toeter geeft.”

Chantal knikt: ,,Soms ben ik echt een beetje boos op mezelf als ik de verkeerde noot blaas, maar dat hoort erbij.”

Muziek

Soli Night of Music, 25 mei. Tenniscentrum Velserbroek. Kaarten voor het concert kosten 20 euro en zijn verkrijgbaar via www.nightofmusic.soli.nl

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.