Premium

Door het dak in IJmuidens Thalia Theater, ’Jongens, gaan we nog serieus spelen vanavond?’

Door het dak in IJmuidens Thalia Theater, ’Jongens, gaan we nog serieus spelen vanavond?’
Spelers van Theater Klapstuk tijdens een repetitie voor ’Abeltje’.
© Foto Studio 2 Media/Gwendelyn Luijk
IJmuiden

Theater Klapstuk speelt volgende week zondag de voorstelling ’Abeltje’ in het Thalia Theater in IJmuiden. Het is een vrolijk stuk door bijzondere spelers. De theatergroep bestaat uit acteurs en actrices met een verstandelijke beperking. Theater Klapstuk is een project van de Haarlemse stichting De Baan.

,,Jongens, gaan we nog serieus spelen vanavond?”, vraagt regisseur Dolf Wiersum vriendelijk. Iemand heeft zich net verslikt in haar tekst en de spelers liggen dubbel van het lachen. Elke dinsdagavond wordt er gerepeteerd.

De dertien spelers zijn van alle leeftijden. ,,We pakken het zo professioneel mogelijk aan”, zegt Dolf Wiersum. ,,Ieder op hun eigen niveau worden ze bij ons opgeleid tot acteur.”

Zo besteedt de regisseur veel aandacht aan interactie. ,,Als mensen met elkaar praten, kijken ze elkaar aan. Dat moet op het toneel ook gebeuren, ook al is dat soms lastig voor onze spelers, net als elkaar aanraken. Nog zo’n dingetje is het bewegen en praten tegelijk. Daar oefenen we heel veel mee.”

’Abeltje’ is een bewerking van het boek van Annie M.G. Schmidt, over een liftjongen in een groot warenhuis. Als Abeltje (Jeroen van Berkelaar) op het verkeerde knopje drukt, schiet de lift met iedereen die daarin zit door het dak van de winkel. In de op hol geslagen lift vliegen ze de hele wereld rond, tot aan de hoogmoedige president van Perugona aan toe.

Er wordt al twee jaar aan de voorstelling gewerkt. ,,Het is voor mij vooral belangrijk dat de spelers het stuk goed begrijpen”, zegt de regisseur. ,,Waarom zeg je dit? Wat doet dit voor het verhaal? We besteden veel tijd aan het doorgronden van het verhaal en de personages.”

Ronald Pimentel (54) speelt in ’Abeltje’ een boze generaal. Yara Polman (23) heeft een dubbelrol als rebel, klant en deftige dame. ,,Ik vind het best spannend”, zegt Yara. ,,Nooit zenuwachtig zijn. Het gaat allemaal om concentratie”, geeft Ronald zijn jongere collega een tip. De twee vinden vooral het samenspelen in een groep leuk. ,,We hebben zoveel lol met elkaar”, zegt Yara.

De theatergroep bestaat al ruim dertig jaar. Vrijwilligers zorgen voor zaken als kostuums, rekwisieten en belichting.

Ook Wiersum is vrijwilliger. ,,Voor het publiek is het een ontzettend leuke voorstelling om naar te kijken”, zegt hij. Voor de spelers levert dit een soort status op. Ze staan op een echt podium in een echt theater. Het zorgt ook voor weerbaarheid, want op het podium moet je gewoon je ding doen. Daar heb je iets aan in het gewone leven.”

Theater

Theater Klapstuk speelt ’Abeltje’. Op zondag 26 mei in het Thalia Theater, Breesaapstraat 52 in IJmuiden. Later dit jaar volgen voorstellingen in Haarlem en Amsterdam. Kijk voor data en locaties op www.theaterklapstuk.nl Kaarten à 7,50 euro via info@klastuktheater.nl of tel 023-5314463

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.