Jongens Pionier (Velserbroek) en meisjes Sint Franciscus (IJmuiden) door naar districtsfinale scholenvoetbal

Vreugde bij De Franciscusschool na de winnende treffer van Maartje tegen de Bos en Vaartschool
© foto United Photos/Toussaint Kluiters
Velsen-Zuid

Een overvolle kantine bij V.V. IJmuiden in Velsen-Zuid. Kinderen, ouders, begeleiders, juffen en meesters die aandachtig naar het uitslagenbord kijken. Op de dag dat Ajax de 34ste landstitel gaat pakken, strijden in totaal twintig teams - eerlijk verdeeld onder de jongens en meisjes - om het Regiokampioenschap scholenvoetbal.

Dat het zoet van de overwinning steeds lekkerder wordt, blijkt wel na de finale van de meisjes – groep 7-8 – van de Sint Franciscusschool uit IJmuiden. Na de 1-0 van Nikki maakt de Bos en Vaartschool uit Haarlem gelijk. Het lijkt erop dat strafschoppen de beslissing gaan brengen.

Totdat diep in de tweede helft Maartje de 2-1 scoort. Binnen no-time vliegen Nova, Jente, Irene, Danina, Maerle, Indi, Nikki, Danique, Fee en keepster Sophia haar om haar nek alsof de Europacup al binnen is.

Coach Penney maant haar speelsters nog even op te letten, maar amper twee minuten later is er na het laatste fluitsignaal weer feest. Met matchwinner Maartje als stralend middelpunt.

Het geheim van het team is niet ver te zoeken. Sterker nog, het komt door hun lidmaatschap van V.V. IJmuiden. ,,We spelen allemaal hier. Op dit gras. Het is ons clubhuis en het zijn onze kleedkamers. Het is dus voor de meesten van ons een echte thuiswedstrijd. Op Nikki na, want die speelt bij Stormvogels’’, vertelt Jente uitgelaten.

De titel komt de Sint Franciscus ook toe. In de poulefase zijn ze met 3-0 en 4-0 te sterk voor respectievelijk Bosbouwers uit Hoofddorp en Kameleon uit Zwanenburg. Vooral in de tweede wedstrijd is Irene in vorm. ,,Ik heb ze alle vier gescoord. Misschien komt het omdat ik voor Ajax ben’’, zegt ze bescheiden.

Kamp

Het enthousiasme is van de groep is aanstekelijk. Een kakofonie van door elkaar pratende meiden die allen het hoogste woord hebben. Coach Penney – met e en dan een Griekse ij benadrukt ze – is volgens het team dé grote drijfveer.

,,Ze heeft altijd positieve aandacht voor je’’, jubelen ze in koor. En dan blijkt dat het team net van kamp komt. ,,Geen trainingskamp, maar schoolkamp in Egmond-Binnen. We hebben hier drie uur naar toe gefietst. Gelukkig gaan we zo met de auto terug.’’

De jongens van de Pionier groep 5-6 uit Velserbroek mogen zich ook volgende week melden in Amstelveen bij de districtsfinales. In het poulesysteem is de laatste wedstrijd alles beslissend tegen De Reiger uit Lisserbroek.

De school wint met 1-0 en is de beste van scholen die in de voorrondes van Haarlem-Bloemendaal, Heemstede, Zwanenburg-Halfweg, Haarlemmermeer-Zuid en Hoofddorp al eerder het kampioenschap voor zich op eisten.

Bekers

Een soortgelijke ‘finale’ is er ook bij de meisjes groep 5-6. De poulewedstrijd tussen De Kring uit Haarlem en de Pleiaden uit IJmuiden eindigt in 4-1. Bij de jongens groep 7-8 vindt Pionier zijn Waterloo in IJmuiden.

Medeorganisator Gerhard Verwoort is druk in de weer met het uitreiken van de bekers. En iedere keer is het weer feest. ,,Stap voor stap gaan ze richting finale. Volgende week in Amstelveen, daarna 5 juni in Uithoorn en dan 12 juni op het KNVB-Sportcentrum in Zeist.’’

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.