Telstardirecteur De Waard mag meedoen aan KNVB-verkiezing

Pieter de Waard bij de spelersbus met zijn beeltenis.
© Archief
ZEIST

Pieter de Waard heeft genoeg stemmen binnengehaald om te mogen meedoen aan de voorzittersverkiezing bij de KNVB.

De huidige algemeen directeur van Telstar neemt het op maandag 27 mei bij de verkiezing in Zeist op tegen Just Spee, die begin deze maand werd voorgedragen door een speciaal hiervoor aangestelde selectiecommissie.

Lees ook: KNVB kan De Waard uit Telstar halen, maar je haalt Telstar niet uit De Waard

Uit de zeventig aangemelde kandidaten kwam Spee als beste kandidaat naar voren. Het bondsbestuur nam het advies van de selectiecommissie over.

De Waard was de enige die zich openlijk kandidaat had gesteld voor de opvolging van Michael van Praag. De markante directeur van Telstar mocht meedoen aan de verkiezing als hij vooraf minimaal tien stemmen zou verzamelen. Die heeft De Waard inmiddels binnen, meldde de KNVB donderdag.

„Ik heb zestien clubs bezocht en de oogst was twaalf handtekeningen”, zegt De Waard. „Waaronder die van Telstar, maar dat was een makkie. Die mocht ik zelf zetten.”

De twaalf ’steunbetuigingen’ voor De Waard komen allemaal uit het betaalde voetbal. Bij de verkiezing mogen zestig mensen stemmen: dertig uit het betaalde voetbal en dertig uit het amateurvoetbal.

„Ik doe aan deze wedstrijd mee in de volle overtuiging dat ik kan winnen. Maar dat zal op 27 mei moeten blijken”, aldus De Waard, die Spee een „formidabele kandidaat” noemt. „De KNVB-voorzitter krijgt in ieder geval een ’koninklijke’ achtergrond. Spee was penningmeester bij de Koninklijke HFC en mijn zoons voetballen daar.”

Van Praag (71) stopt op 16 december als voorzitter van de KNVB, omdat zijn maximale zittingstermijn er dan op zit. Van Praag gaat de komende maanden zijn opvolger alvast inwerken.

Meer nieuws uit Telstar