Nieuwe meldkamer in Haarlem hapert bij start, 52 kazernes Noord-Holland Noord noodgedwongen bemenst door vrijwilligers

Nieuwe meldkamer in Haarlem hapert bij start, 52 kazernes Noord-Holland Noord noodgedwongen bemenst door vrijwilligers
De nieuwe meldkamer voor het grootste deel van Noord-Holland in Haarlem is sinds dinsdag operationeel.
© Foto Jeffrey Koper
Haarlem

De ingebruikname van de nieuwe meldkamer in Haarlem voor het grootste deel van Noord-Holland verliep deze week niet vlekkeloos. Dinsdag aan het einde van de middag bleek dat de alarmering van de 52 brandweerkazernes in Noord-Holland Noord niet werkte.

Uit voorzorg werden brandweervrijwilligers opgetrommeld om al deze kazernes te bemensen. Op die manier was de brandweer toch paraat in geval van nood. Om kwart voor tien ’s avonds waren de problemen van de nieuwe meldkamer opgelost.

Marechaussee

In Haarlem zijn de voormalige meldkamers in Alkmaar, Zaandam en Haarlem samengevoegd. Landelijk zijn er binnen afzienbare tijd nog naar tien meldkamers voor politie, brandweer en ambulancezorg. In Haarlem schuift later dit jaar ook de Koninklijke Marechausse aan, die heeft nu nog een meldkamer op Schiphol.

De tien grote meldkamers gaan allemaal op dezelfde manier werken, dat maakt samenwerken makkelijker. Voordeel is er nu al voor degene die 112 belt, zegt woordvoerster Ingeborg Klevering. ,,De vraag ’belt u voor politie, brandweer of ambulance?’ wordt niet meer gesteld. Elke medewerker van de meldkamer stelt dezelfde vraag. Scheelt secondes.’’

Ook de automatische plaatsbepaling van een 112-beller versnelt de hulpverlening. Die werkt sinds maart voor bellers met een Android-smartphone en later dit jaar voor Iphones.

Werkvloer

Op de werkvloer (600 vierkante meter) van de nieuwe meldkamer in Haarlem kunnen 44 mensen tegelijk werken. De meeste werkplekken zijn voor de politie (19), de ambulancezorg krijgt er 8, de brandweer 4 en de marechaussee 5. Verder zijn er 2 multidisciplinaire plekken en 6 voor opleiding, oefening of opschaling bij grote incidenten.

Bij storingen neemt een andere meldkamers het over. In het geval van Noord-Holland is dat de meldkamer in Rotterdam. ,,Hierover zijn afspraken gemaakt’’, laat de Noord-Hollandse kwartiermaker Frank van Herpen weten.

Meer nieuws uit Haarlem

Keuze van de redactie