’Zeldzaam goede insprekers’ willen 30 kilometer op Wagenweg: Madelief en Thom in de raadszaal

’Zeldzaam goede insprekers’ willen 30 kilometer op Wagenweg: Madelief en Thom in de raadszaal
Raadslid Jeroen Boer van de VVD neemt de ideeën van Madelief en Thom in ontvangst.
Haarlem

Madelief en Thom zitten in groep 6 en groep 7 van de Bos en Vaartschool en komen vlot uit hun woorden. Zij vinden dat de Wagenweg gevaarlijk is en willen dat de snelheid van auto’s omlaag gaat. In de statige raadszaal werden zij donderdagavond ’zeldzaam goede insprekers’ genoemd.

De twee leerlingen behoorden donderdagavond tot een stoet van insprekers uit het Bos en Vaartkwartier die allemaal willen dat er langzamer wordt gereden op de Wagenweg, die vaak als racebaan wordt gebruikt. De kinderen hebben originele ideeën om de snelheid te verlagen, zoals bobbeltjes op de weg of het neerzetten van een nepkonijn. Ook een mooi idee is ’om een bord neer te zetten waardoor het auto’s wordt verboden kinderen te overrijden’.

Uit een enquête in de buurt onder driehonderd mensen blijkt dat de helft van de bewoners vindt dat er te hard wordt gereden op de 50 kilometerweg. Het aantal hardrijders is de afgelopen jaren flink toegenomen.

Jacinta de Vogel pleit daarom namens een actiegroep voor een verkeersonderzoek op de Wagenweg. Op drie punten moet worden gekeken hoeveel verkeer er passeert. De onveiligheid van de situatie zit de buurtbewoners hoog. In januari is met een kind van de Bos en Vaartschool een ernstig ongeluk gebeurd.

Het plan is om de Wagenweg pas in 2028 te vernieuwen. Alleen het eerste stuk vanaf het Houtplein wordt aangepakt als het Houtplein op de schop gaat. Wethouder Snoek stelde dat het aan de gemeenteraad is om te bepalen of de Wagenweg, het gedeelte tussen de Iordensstraat en de Uit den Bosstraat, 30 kilometer zone moet worden. Voor een aanpassing van de weg moet geld vrijgemaakt worden en de raad gaat dat in juni bespreken.

Meer nieuws uit Haarlem

Keuze van de redactie