’Ontwrichting’ die de IJmond had verwacht, blijft uit tijdens staking. DFDS maakt zich zorgen om avondspits: ’Passagiers per mail en sms gevraagd op tijd te vertrekken’

Politici en pers staan als enige op het Pontplein, gebruikers van de pont hebben een andere manier gevonden om aan de andere kant te komen. Of niet.
© Susanne Moerkerk
Het is uitgestorven op station Uitgeest.
© Koen van Eijk
Lex wacht op de bus. Die gaat komen, dat weet hij zeker.
© Koen van Eijk
Station Uitgeest, geen mens of trein te bekennen.
© Koen van Eijk
Op de pont werd de staking sinds vrijdag aangekondigd.
© Susanne Moerkerk
De ponten liggen aan de zuidkant van het Noordzeekanaal.
© Susanne Moerkerk
1/6
Velsen

Dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie bieden voor de toekomst bieden, blijkt dinsdagmorgen tijdens de ov-staking. Werkgevers en scholen hebben goed gecommuniceerd over de werkonderbreking van 24 uur in het openbaar vervoer.

Het is rustig op de wegen, bij de Velsertunnel, bij bushaltes en op treinstations. Op het Pontplein in Velsen-Zuid is het uitgestorven, op politici en pers na.

De grote bus van Van der Valk-taxi - die in samenwerking met NH nieuws mensen van noord naar zuid rijdt - staat met draaiende motor te wachten.

Wethouder Jeroen Verwoort is ermee naar IJmuiden gekomen vanuit Velsen-Noord. Zo kan hij bij de collegevergadering zijn. In een volgende rit zaten drie passagiers, waaronder de IJmuidenaar Johan Zwakman die op uitnodiging meekijkt.

Een perswoordvoerder van de gemeente Velsen laat weten dat het te kort dag was om een koek en zopie-kraam neer te zetten. Om daarna te concluderen dat de kraamhouder dan eenzaam op het plein had gestaan.

Wethouder Bram Diepstraten zal dinsdagmiddag tussen 16 en 18 uur onder de hashtag #brammobiel persoonlijk mensen heen en weer rijden voor wie het leven in het honderd loopt vanwege de staking. Iedereen die graag gebruik wil maken van zijn diensten, kon mailen met de gemeente Velsen.

Bij de halte Dennekoplaan is het normaliter druk met pauzerende chauffeurs. Een bus staat er nu bij de halte, van een chauffeur die wel rijdt vandaag.
© Susanne Moerkerk

Velsenaren zijn op tijd vertrokken of werken thuis of hebben een andere oplossing bedacht om deze dinsdag door te komen. Het verkeer, minder dan anders, rijdt soepel door.

De sporadische bus die wel rijdt, is nauwelijks gevuld. Ook bij de pauzeplek voor chauffeurs aan de Dennekoplaan in IJmuiden is het rustiger dan anders. Een bus. En een chauffeur die de journalist tactisch ontloopt.

Twee fietsen op het plein bij het Felisenum. De school heeft een thuiswerkdag voor docenten en leerlingen in verband met de staking.
© Susanne Moerkerk

Bij het Felisenum in Velsen-Zuid staan welgeteld twee fietsen in de rekken. De school heeft een schoolbrede thuiswerkdag ingelast, leerlingen hebben maandag een extra lading huiswerk meegekregen en docenten werken vanuit huis.

Uit het schoolgebouw klinkt enkel het geklop van gereedschap, de congierge lijkt de kans van een lege school aan te grijpen voor wat klusjes.

Zorgen om avondspits

Bij DFDS is de aankomst dinsdag rond half tien soepel verlopen. Routedirecteur Teun-Wim Lenen: ,,We hadden vanmorgen nergens last van. De passagiers waren van tevoren ingelicht. Dat het druk op de weg kon zijn en dat ze, waar nodig, een alternatief moesten bedenken. We hebben eigen bussen die passagiers naar Amsterdam brengen, er zijn niet zoveel ov-gebruikers aan boord.’’ DFDS heeft ook niet meer bussen dan anders ingezet om de passagiers vanaf de terminal te vervoeren, zegt Lenen. ,,We maken ons wel zorgen om de avondspits. We hebben om half zes een volle afvaart en we hopen dat de vertraging meevalt. Alle passagiers zijn per mail en sms op de hoogte gebracht gisteren, we vragen iedereen op tijd te vertrekken omdat het druk op de weg kan zijn.’’

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.