Man op zelfgemaakt vlot uit de Noordzee gehaald bij IJmuiden

© Foto’s: Ko van Leeuwen

1 / 10
IJMUIDEN

Een man op een zelfgemaakt vlot is zondagochtend uit de Noordzee gehaald door de KNRM IJmuiden. De vermoedelijke vluchteling wilde op het vlot naar Engeland varen.

Het ’vaartuig’ was onder andere gemaakt van boomstammetjes en plastic bloempotten gevuld met lege flessen en dit alles was met purschuim en touw aan elkaar geknoopt. Hij had een stuk plastic als zeil, een jerrycan met water, koffie en een zonnepaneel om de telefoon op te laden. Ook had hij twee boomtakken waar hij opdienschalen aan had bevestigd om als peddels te gebruiken. Enkele ballonnen die extra drijfvermogen hadden moeten geven, waren reeds losgeslagen.

Volgens een woordvoerder van de KNRM dreef het vlot in de aanvaarroute voor de Amsterdamse haven, waar grote schepen passeren. De kans dat het vlot zou worden overvaren was aanzienlijk. De man op het vlot wilde de ebstroom benutten om op volle zee te geraken. Het vlot had geen aandrijving en was dus geheel afhankelijk van de stroming en de wind.

Dagvisser IJM-36 was er als eerste bij, gevolgd door de loodstender Libra. Hij dreef kort voor de pieren midden in de vaarweg op het moment dat reddingboot Nh1816 hem oppikte. Het vlot werd op het achterdek getrokken. Er viel voor de KNRM niet of nauwelijks met de man te communiceren. Het gaat om 26-jarige man uit Eritrea. De Koninklijke Marechaussee heeft de man opgevangen en meegenomen om het een en ander uit te zoeken. Voor zover bekend is hij in de buurt van IJmuiden vertrokken.

Het vlot is door de bemanning van de Nh1816 met vereende krachten op het terrein van de KNRM geplaatst. Wat er mee gaat gebeuren is nog niet bekend.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.