Premium

Staverden ligt in een idyllisch beeklandschap

Staverden ligt in een idyllisch beeklandschap
Landgoed Staverden.
© foto Jurjen Drenth/VisitVeluwe

Op sommige plekken moet je zijn geweest. Een daarvan is Staverden, het kleinste ’stadje’ van de Benelux, gelegen op de Veluwe. Bevolking: slechts 52 mensen.

Wat kun je ter ontspanning op de Veluwe beter doen dan fietsen? Vanaf onze uitvalsbasis - hotel Groot Heidenborgh in Garderen - zijn er legio mogelijkheden om een fantastische dag op de pedalen te hebben. Het plan is om de ’andere’ Veluwe te ontdekken. Wég van de schaapskuddes op de hei en wilde zwijnen in de uitgestrekte bossen.

In eerste instantie ontkomen we niet aan dit cliché, wat natuurlijk geen straf is. Langs ons fietspad richting de buurtschap Drie zien we aan weerskanten sporen van wilde zwijnen. De grond onder de bomen is flink losgewoeld. Een beetje spannend is het wel, maar gelukkig laten de dieren zich niet zien.

Het pad door het beukenbos is goed te doen en uiteindelijk komen we via de knooppuntenroute uit bij een sfeervol restaurantje, het Boshuis in Drie.

Onze aandacht wordt getrokken door een kudde Friese paarden die opgezadeld en wel naast het restaurant staat opgesteld. Voor ons na een royaal ’twaalfuurtje’ (soep, twee goed belegde boterhammen en een kop thee) geen paardenkracht, maar onze eigen mensenkracht. Met een beetje trapondersteuning, dat weer wel.

Fraaie vijver

Op naar het - in 2012 officieel vastgelegd - kleinste stadje van de Benelux. Graaf Reinoud van Gelre verleende in 1298 stadsrechten aan Staverden, bevestigd door de Duitse keizer. Elf jaar later gaf de graaf na de bouw van een kasteel, een grachtenstelsel en bijgebouwen het idee op om er een echte stad van te maken. De ’hof’ Staverden werd vervolgens door de Gelderse hertogen in bruikleen gegeven.

Slechts 52 mensen wonen er vandaag de dag. Een buurtschap, maar die stadsrechten gelden nog altijd. De titel ’kleinste stad van de Benelux’ wordt dan ook met trots gedragen.

Staverden ligt in een idyllisch beeklandschap en het kasteel wordt bijna geheel omsloten door een fraaie vijver. We ontwaren een compleet landgoed en zien boerderijen met groene luiken. Met in het midden een gele ruit en daar middenin een rode vijfbladige bloem, de zogeheten Gelderse roos. Het zijn de kleuren van de huidige eigenaar, het Geldersch Landschap. In de kern staat het het kasteel dat momenteel jammer genoeg in de steigers staat, met een koetshuis en een oranjerie.

Rond het landgoed bevindt zich een fraai aangelegd landschapspark, met daarin nog een attractie: de witte pauwen van Gelre. Die lijken op bruiden en met enige fantasie zie je een lange sluier in de verenpracht die ze achter zich aandragen. Wanneer ze ermee pronken, is dat een spektakel.

Het kasteel van Staverden is ook bekend van de legende van Leonora van Barchem, de zogeheten ’zwarte vrouw van Staverden’ die aan liefdesverdriet stierf. Haar huilende geest zou nog op het kasteel ronddolen.

We gaan verder richting de Randmeren, weg van de bossen, op naar weidse uitzichten over weilanden met schapen, koeien en paarden. We passeren het dorpje Hulshorst dat je met al zijn kolossale huizen gerust het Gooi van de Veluwe mag noemen. Inmiddels is de wind aangetrokken, maar dat Randmeer zullen we bereiken!

Na een korte blik op het woelige water draaien we om, terug naar ons hotel. Na dat extra ommetje van zo’n 40 kilometer snakken we naar een kop warme thee en een ligbad.

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.