Premium

Elke drie jaar een complete bril, maar wat is compleet?

Elke drie jaar een complete bril, maar wat is compleet?

Drie lezers schakelden de hulp van de ombudsmannen in voor uiteenlopende onderwerpen:

Online-plezier

Het beloofde online-plezier van de door Ziggo aangekondigde 25 procent hogere internetsnelheid van Theo Tromp is snel voorbij.

Voor sneller internet hoefde hij niets te doen, las hij. Wat hij wél doet, is een link leggen als hij enkele weken later opnieuw post van Ziggo krijgt, nu dat het tarief met 2,50 euro omhoog gaat. Was die snelheidsverhoging dan toch niet gratis? ’Kan dit nu zomaar?’

Ja, dit kan zomaar. En Ziggo is niet de enige provider die tariefstijging aankondigt. Klanten kunnen om deze reden wel direct en kosteloos opzeggen, zegt de wet.

De woordvoerder van VodafoneZiggo legt uit dat de snelheidsverhoging geen directe impact heeft gehad op de tarieven. Dat die toch omhoog gaan, komt door noodzakelijk investeringen om het explosief stijgende dataverbruik aan te kunnen. Het internet wordt steeds intensiever gebruikt en ook moet het bedrijf investeren om te blijven voldoen aan de steeds hogere eisen aan de veiligheid van het net. „Gelijk aan de internetinvesteringen blijven wij ook in ons tv- en filmaanbod investeren”, aldus de woordvoerder.

Erfenis uitbetaald

Een lezer maakt zich zorgen als zijn partner overlijdt. Ze was erfgenaam in een erfenis van een ver familielid, maar die erfenis was nog niet afgewikkeld. Heeft het overlijden gevolgen voor de verdeling, vraagt hij zich af.

Nee, is het antwoord dat familierechtdeskundige Rachel Hayhoe ons geeft. „De situatie op het moment van overlijden van het verre familielid is bepalend. Op dat moment is de vrouw van de lezer gewoon erfgenaam en ook al is de verdeling nog niet rond, het geld komt haar toe en valt vervolgens in haar erfenis. Als deze vrouw een testament heeft waarin een bestemming voor het geld staat, dan zal ook het geld uit deze erfenis van het verre familielid daarin meegenomen moeten worden.”

Ook een eventuele bepaling in de erfenis van het familielid dat het geld niet naar aangetrouwden/partners gaat, maakt volgens Hayhoe niet uit. Er zou namelijk geredeneerd kunnen worden dat op het moment van de uitkering er minder bloedverwanten zijn. Maar die vlieger gaat niet op. „De nabestaanden van de erfgenaam hebben er gewoon recht op. Elke notaris zal dat zo regelen.”

Complete bril

Met zijn Univé-zorgverzekering mag Jan Lakenman eens in de drie jaar een complete bril uitzoeken. Wat is compleet?

Het aanvullende pakket geeft recht op een bril uit het basisassortiment. Zijn keus bij Pearle valt op een bril die dankzij korting maar 10 euro kost, maar niet uit het standaard maar uit het uitgebreide assortiment komt. Ook kiest hij niet voor standaardglazen maar iets duurdere die ook nog meekleuren. Dat hij voor dat laatste 70 euro moet bijbetalen, snapt hij wel, maar uiteindelijk vergoedt Univé slechts 148 euro van de 410 euro die zijn bril kost. Lakenman voelt zich wat genept.

Univé verduidelijkt ons dat hij wel degelijk zonder eigen kosten een complete bril had gekregen, als hij een montuur uit het basisassortiment had gekozen en de standaard glazen die daarbij horen. Door andere keuzes te maken, moet hij meebetalen aan de nieuwe bril. Misschien niet leuk, maar wel zijn eigen keuze. Teleurstelling is te voorkomen door de opticien tijdens het kiezen goed naar de vergoedingen te vragen.

Wilt u reageren of heeft u hulp nodig van de ombudsman? Mail ons!

Ombudsman nieuwsbrief

Durk Geertsma en Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.

Meer nieuws uit Ombudsman

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.