Premium

Spektakel bij Red Bull Megaloop in Zandvoort: Hoe harder de storm, des te leuker het is [video]

Spektakel bij Red Bull Megaloop in Zandvoort: Hoe harder de storm, des te leuker het is [video]
Zandvoort

Waar organisaties van festivals in parken, markten op straat of andere buitenactiviteiten flink baalden van de harde wind, was dit bij de Red Bull Megaloop compleet anders. Daar kon het niet hard genoeg stormen voor de zestien kitesurfers die met de mooiste ’tricks’ en hoge sprongen indruk wilden maken op de juryleden.

Die tricks en sprongen hebben aansprekende namen als backroll, dubbel-backroll, frontroll en boardoff.

De speaker laat het enthousiaste publiek direct weten wie welke uitvoering laat zien. „Moeilijke tricks leveren meer punten op, maar de hoogte en afstand tellen het meeste mee’’, legt deelnemer Lasse Walker uit. ,,De combinatie is extreem moeilijk.’’

Spektakel bij Red Bull Megaloop in Zandvoort: Hoe harder de storm, des te leuker het is [video]
Kitesurfen in Zandvoort.
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

’Zandvoort’ voelt voor Walker als thuiskomen. „We hebben eergisteren pas gehoord dat het evenement vandaag wordt gehouden’’, vertelt de 24-jarige Noordwijker tussen de ’heats’ door.

De organisatie laat de wedstrijd alleen doorgaan als de omstandigheden gunstig zijn.

Walker: ,,Dan komen ook die andere jongens snel naar Nederland gevlogen of gereden om mee te kunnen doen. Het is inmiddels alweer twee jaar geleden, dus daarom was het geweldig om dat telefoontje te krijgen.” Walker eindigt uiteindelijk in de finale op de derde plaats.

Voor Joshua Emanuel uit Zuid-Afrika is het iets verder reizen. Gelukkig was hij in Spanje toen hij bericht kreeg. De 25-jarige kitesurfer is titelverdediger en houdt van de onstuimige omstandigheden in de branding van de Noordzee.

„Gelukkig ken ik de zee hier een beetje van de vorige keer. Hoe harder de wind, hoe beter het is voor mij. Het is anders dan in Kaapstad. Daar waait het meer regelmatig.”

In de derde ronde is het einde wedstrijd voor Emanuel. Zijn landgenoten Ross-Dillon Player - de uiteindelijke winnaar - en Oswald Smith zijn beter en bereiken de halve finale.

In het water voor The Spot Beachclub varen niet alleen kitesurfers. Thijs Bos zorgt op zijn jetski voor de veiligheid van de deelnemers „Ik ben maar een paar keer in actie gekomen’’, legt de 32-jarige Haarlemmer van de Vrijwillige Bloemendaalse Reddingsbrigade uit. ,

,Drie keer raakte een vlieger het water. Om de kiter vervolgens weer op weg te kunnen helpen, moest ik alle keren een marshall van het strand ophalen om de deelnemer te assisteren. Eerlijk gezegd viel het me eigenlijk wel mee in de branding, hoewel het varen in de golven altijd uitdagend en leuk blijft.”

Voor Janek Gzregorzewski was het ook een uitdagende middag. „So good. So much energy”, laat hij luid en duidelijk weten als hij het strandpaviljoen binnenstapt. De 18-jarige Pool weet zeker dat hij terugkomt naar Zandvoort. Of de energie afkomstig is van het sponsordrankje laat hij in het midden.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen