Premium

Pinksterraces op Zandvoort: Autosport in zijn puurste vorm [video]

Pinksterraces op Zandvoort: Autosport in zijn puurste vorm [video]
Zandvoort

Tijdens de Pinksterraces op circuit Zandvoort werd voor de zesde maal gestreden om de Marcel Albers Memorial Trophy. Een garantie voor autosport in zijn puurste vorm. Want voor menig deelnemer betekent het drie nachten slapen op het binnenterrein van het circuit en hopen dat je ouwe trouwe Formule Ford (de favoriete bolide van Albers) de trainingen, de kwalificaties en de twee keer twintig minuten racen goed weet te verteren.

Toen de nog maar 24 jaar oude Albers in april 1992 tijdens een Formule 3-race op het circuit van het Engelse Thruxton dodelijk verongelukte, verloor de autosport een groot talent en een sympathiek mens.

Albers was zeer populair. Zeker ook in Engeland waar hij deelnam aan het Britse Formule 3-kampioenschap. Niet verwonderlijk dat heel wat deelnemers aan de in 2014 in het leven geroepen jaarlijkse herdenkingsrace afkomstig zijn van het autosportgekke eiland aan de overkant van het Kanaal.

Pinksterraces op Zandvoort: Autosport in zijn puurste vorm [video]
Chris Hodgen gaat aan de leiding voor Jack Kemp.
© Foto Bert Westendorp

Jack Kemp kwam donderdagavond met zijn vader aan op het circuit van Zandvoort. Op de trailer achter hun bestelwagen een Ray Formule Ford uit 2007. Coureur Kemp sliep in het busje tussen het gereedschap.

Zijn sleutelende vader in een tentje ernaast. Beiden deden gedurende hun eerste nacht geen oog dicht vanwege de huilende wind. De schade werd ingehaald in de rustigere twee nachten die volgden.

De twee zijn afkomstig uit het stadje Stevenage. ,,Waar ook Lewis Hamilton is opgegroeid’’, zegt Jack. ,,Maar dat is dan ook de enige overeenkomst tussen hem en mij.’’

View this post on Instagram

Race 2 Pinksterraces 2019

A post shared by STWC.eu Autosport (@stwc.eu) on

De Kemps zijn voor het eerst op het Zandvoortse circuit. Dat volgend jaar de Formule 1 er terugkeert maakt hun trip nog specialer. ,,Fantastische baan met al die hoogteverschillen’’, vindt Jack. ,,Als ze er maar niet te veel aan gaan sleutelen om het geschikt te maken voor de Grote Prijs. Want dat zou doodzonde zijn.’’

In de eerste van twee sprintraces over twintig minuten was Kemp op een mooie tweede plek geëindigd en had dus nog volop kans op de totaalzege. Maar helaas. Een aanrijding in race 2 deed Jack en zijn Ray in het zand belanden. En dat betekent op het circuit van Zandvoort gegarandeerd einde verhaal.

Maar ook zonder slippartij had Kemp het niet gered, want zijn landgenoot Chris Hodgen won beide manches. Na de prijsuitreiking pufte hij na in zijn krappe vrachtwagen. Het zweet droop nog altijd van zijn gezicht.

,,Fantastisch dat het is gelukt. Ik was al jaren van plan om aan deze race mee te doen en eindelijk kreeg ik het rond.’’ Het winnen van de trophy heeft voor Hodgen (44) een aparte lading. ,,Want ik was er als groot fan van de Formule 3 bij toen Marcel Albers op Thruxton verongelukte.’’

Net als in race 1 had Hodgen in zijn leliewitte Van Diemen uit 1989 alles gegeven. ,,Elk rondje perste ik er alles uit. Het was zwaar.’’

Hoe groot de knokpartij op de baan ook was, de moeilijkste klus voor Hodgen moest nog komen. Want een paar seconden voor de prijsuitreiking hoorde Hodgen dat de zilveren schaal overhandigd zou worden door Jacques Albers: de inmiddels 81 jaar oude vader van Marcel. ,,Dat was schrikken’’, erkent de winnaar. ,,Een heel emotioneel moment.’’

Ook Hodgen vreest voor al te grote aanpassingen van de baan. Het lijkt te gaan meevallen. Het rechte eind zal iets worden verbreed. Bovendien zullen twee haakse bochten (Hugenholtz en Hans Ernst) er aan de binnenkant een grote plak asfalt bij krijgen, zodat het insturen er gemakkelijker wordt.

Of de Arie Luyendijkbocht (bij opkomen rechte eind) een kuipvorm krijgt is nog niet bekend. Er zal in oktober met de werkzaamheden worden begonnen.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen