Premium

Even in een wereld van magie bij de Ruïne van Brederode

Even in een wereld van magie bij de Ruïne van Brederode
Twee bezoeksters van de Fantasy Day.
© Foto’s United Photos/Toussaint Kluiters
Santpoort-Zuid

Even de heks uithangen, de slechterik, of juist de goede fee. Zondag was de sfeerrijke ruïne van Brederode het decor van een wereld vol fantasie. Het was Fantasy Day, en een ieder die dat wilde kon in deze historische omgeving zijn fantasie op het gebied van bijzondere kleding uitleven.

Er loopt zondag een bont palet aan mensen rond, die zich in de meest creatieve outfits hebben uitgedost. Danielle van ’t Veldt uit Alkmaar bijvoorbeeld valt op met haar Victoriaanse kleding: wijde jurk, paars korset en chic zwart hoedje. Ze noemt haar kleding ’Victorian Gothic’.

Escapisme

Wat de grap is achter het verkleden? ,,Voor mij is het puur escapisme. Even weg uit de dagelijkse beslommeringen. Je voelt je in deze kleding heel anders, dat is het leuke ervan.”

Rick Ooteman uit Heerhugowaard heeft weer iets heel anders bedacht. Hij heeft zich laten inspireren door Star Wars. ,,Ik probeer hier een beetje de tovenaar uit te hangen”, lacht hij, in zijn paarse pak waaruit een volledig wit geschminkt kaal hoofd steekt, met in zijn hand een gouden toverstaf.

Even in een wereld van magie bij de Ruïne van Brederode
Een optreden in de ruïne van Brederode.

Iets verderop neemt een jongetje plaats in de schandpaal op het terrein. Als hij zijn hoofd door het gat steekt, roept zijn zusje dat hij ’een beetje sip moet kijken’.

,,Dat is leuker voor de foto.”

Reïncarnatie

Een belangrijk onderdeel van Fantasy Day zijn boekpresentaties. Zo heeft schrijfster Daniëlle Pasma een kraam waar bezoekers haar boek ’Rode draden’ kunnen kopen.

Het is deel van een trilogie waarin het leven van hoofdpersoon Amber volledig verandert wanneer zich herinneringen aan een ander leven ontvouwen. Pasma schrijft vanuit eigen ervaringen. Enkele jaren geleden kwam ze in contact met een vorig leven, vertelt ze.

,,Dat was een intens proces van wakker worden. Om te ontdekken dat ik honderden jaar geleden een huurling ben geweest. Een man ja, en vanuit dat perspectief zijn de boeken geschreven.”

Ook schrijfster Marieke Frankema presenteert een boek: ’Dansen tot de zon komt’. Ze leest delen van haar kinderboek voor in de kasteeltuin. Hoofdpersoon is Machteld, die wordt gevraagd om dansles te geven aan twee kinderen uit de hogere kringen. Dat terwijl er een dreigende uitbraak van ’Toverij’ is.

Negenjarige Tirzah luistert geboeid: ,,Ik vind het een heel erg spannend boek.”

Rond vijf uur zit de Fantasy Day erop. Een man verkleed als middeleeuwse burger zit nog helemaal in zijn rol als hij de uitgang van de ruïne opzoekt. ,,Ik kom uit Leiden en moet naar mijn dochter in Alkmaar. Ik ga mijn paard opzadelen en dan snel hophop in galop.”

De vrouw bij de kassa doet niet flauw en speelt mee: ,,Nou, goede reis dan maar, meneer. En de groeten aan uw dochter.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.