Premium

Jodelen voor het tweede vaatje haring bij de veiling in restaurant IJmond

Jodelen voor het tweede vaatje haring bij de veiling in restaurant IJmond
Pieter de Waard arriveert met het tweede vaatje haring
© foto United Photos/Toussaint Kluiters
IJmuiden

De verkoop van een vaatje haring dat zich langzaam ontwikkelt tot een theaterstuk in drie delen.

Alles is deze dinsdagmiddag aanwezig bij de veiling van het tweede tonnetje Hollandse Nieuwe bij restaurant IJmond. Spanning, sensatie, dramatiek, blijdschap bij de winnaar tot vreugdetranen bij degene die na afloop een cheque van 70.000 euro in ontvangst mag nemen. Voor CarolaHelpt, een organisatie dat onderzoek steunt naar immuuntherapie tegen kanker.

Terwijl de veiling van het tweede vaatje haring bij het restaurant - een jarenlange traditie - enkele uren daarvoor nog vrij rustig van start is gegaan. Geen vaatje aan een kabel van een kraan die meterhoog boven het terras bungelde, zoals vier jaar geleden. Of een coureur die met een snelle bolide de haring bezorgt.

Nee, dit keer is het de beurt aan Telstar-directeur Pieter de Waard om - staande in een oude viswagen met zijn armen om het vaatje - het terrein bij het restaurant op te rijden en het kleinood aan restauranteigenares Judith Nieborg te overhandigen. ,,Voor degenen die mij niet kennen”, spreekt hij de aanwezigen toe. ,,Ik ben de beste voorzitter die de KNVB nooit heeft gehad”, hierbij doelend op de verloren verkiezing om het voorzitterschap van de voetbalbond. Maar vandaag staat hij hier als veilingmeester van het tweede vaatje haring uit Scheveningen. Beschikbaar gesteld door het dochterbedrijf Jac den Dulk van het IJmuidense Cornelis Vrolijk. Het is de bedoeling dat de verkoop via de Amerikaanse methode geschiedt: de bieder die over het streefbedrag gaat, krijgt het vaatje.

Al snel vliegen de bedragen door het restaurant. Na 78 biedingen zit het erop en krijgt Zeehaven IJmuiden het tonnetje mee. Maar dat is voor de aanwezigen nog niet genoeg. Onder enige aandrang biedt de vertegenwoordiger van het havenbedrijf het vaatje nogmaals ter veiling aan. De combinatie Annerieke Vrolijk (vismaatschappij) en Jim Iskes (sleepbedrijf) wint het vaatje voor 5500 euro. Maar ook die laat het tonnetje nogmaals veilen.

Brigitte Paulissen van Beter Business wint de haring voor 4500 euro. In haar dankwoordje begint de directrice opeens te jodelen ’daar knappen patiënten van op’. De haring is voor het Anthonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis waar kanker-patiënten liggen. Ondertussen houdt Mark van ’t Schip het niet meer droog. De voorzitter van de stichting is overmand door emoties. ,,,,Ik weet niet wat ik moet zeggen.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.