Premium

’Scheve lip en helemaal blauw na behandeling met hyaluronpen’

’Scheve lip en helemaal blauw na behandeling met hyaluronpen’

Sietske Atsma (36) is zelf niet vies van cosmetische ingrepen. Maar de hyaluronpen, waarbij met 800 km/u hyaluronzuur in de huid schiet voor volle lippen? Dacht het niet. „Ik weet precies wat de complicaties kunnen zijn. Gewoon niet doen.”

Ervaringsdeskundige Atsma van ’wiemooiwilzijn.nl’ - het informatieplatform over cosmetische geneeskunde - krijgt veel vragen over de pen. „We raden het altijd af.” Ook consumenten die wél voor de behandeling kozen vragen advies. „’Ik heb een scheve lip’, of ’ ik ben helemaal blauw, wat moet ik doen?’ Ze willen weten welke arts het kan oplossen. Heel ernstige complicaties gaan natuurlijk meteen naar de eerste hulp.”

Tal van schoonheidsspecialisten bieden behandeling met de hyaluronpen aan. „Ik vind het nog zorgwekkender dat schoonheidsspecialisten ook workshops van een dag geven aan professionals en niet-professionals. Doodeng als mensen zichzelf thuis gaan injecteren.”

Wat bezielt mensen om zo te experimenteren? „Op social media ziet iedereen er fantastisch uit. Als je daar gevoelig voor bent, kun je zomaar het gevoel krijgen dat je ook iets aan jezelf moet doen: ’peer pressure’. Maar cosmetische ingrepen uitgevoerd door een goede arts zijn hartstikke duur. Gewoon niet haalbaar voor veel mensen.”

Gefotoshopt

,,Als je tóch iets laat doen terwijl je het eigenlijk niet kunt betalen, dan is je uiterlijk iets te belangrijk voor je. Begrijp me goed, ik ben zelf fan en ik begon er al jong mee. Maar van het nastreven van een plaatje op Instagram, dat óók nog eens gefotoshopt is, word je alleen maar onzekerder. De enige goede motivatie om een behandeling te ondergaan is dat je het zelf graag wilt. Je mag best om je uiterlijk geven. Een cadeau aan jezelf. Maar laat je levensgeluk er niet vanaf hangen.” En heb je geen budget en wil je toch die volle lippen? „Dan moet je het maar van je vakantiegeld doen.”

„Wees zuinig op je lichaam, laat je goed informeren en niet leiden door aanbiedingen. Laat de schoonheidsspecialiste je huid lekker pamperen, maar ga voor alles wat de huid ingaat naar een arts. Die kent de botstructuur, weet waar alle bloedvaten lopen en hoe de huid is opgebouwd.”

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.