Raadsleden vallen over plannen voor stadswijk Hyde Park in Hoofddorp: deelauto is verplicht

Hoofddorp

Wie in de Hoofddorpse stadswijk Hyde Park gaat wonen, moet verplicht gebruik maken van een deelauto. Dat gaat een aantal raadsleden te ver.

„Is dit afdwingbaar voor wie geen auto rijdt?”, vraagt PvdA’er Willem Klijn zich af. „Als je geen rijbewijs hebt en geen auto rijdt, moet je dan toch meebetalen?”, wil Hans Spijker (Een Haarlemmermeer) weten.

Volgens VVD-wethouder Jurgen Nobel is een deelauto dienstverlening aan de bewoners. „Het is geen koppelverkoop als je daar gaan wonen.” Klijn adviseert hem de stukken nog eens goed te bestuderen. „Daar staat in dat het verplicht is om deel te nemen.”

Met de raadsleden let ook Nobel scherp op het aantal parkeerplaatsen in Hyde Park. Daar komen 3800 appartementen, maar veel parkeerruimte is er niet. In het eerste deelplan dat wordt gerealiseerd zijn er nog genoeg. Nobel zal scherp in de gaten houden of dat zo blijft. Zo niet, dan moet de projectontwikkelaar voor een oplossing zorgen.

De deelauto doet ook zijn intrede in de nieuwe wijk Wickevoort, die op het Sein-terrein in Cruquius wordt gebouwd. Het gaat daar om 420 koopwoningen, 226 sociale huur en honderd vrije sectorhuur. Ontwikkelaar AM wil de bewoners stimuleren om veel met elkaar te delen. Een ’community app’ op de smartphone, maar ook auto’s.

Athlon Nederland gaat die auto’s verzorgen. „Door mobiliteit te integreren in de gebiedsontwikkeling worden leefomgevingen duurzamer, efficiënter en leefbaarder”, is de motivatie van AM.

Alles voor een beter klimaat maar tegelijk ook een dienstverlening aan de bewoners. Zij kunnen straks hun auto online reserveren en afmelden.

Maar AM gaat verder. Die wil met inzet van digitale middelen een soort dorpsgevoel bij de bewoners ontwikkelen. Zo komt er een online bewonersplatform. En er komt een beheerder voor Wickevoort. Hij of zij zal het aanspreekpunt zijn voor het organiseren van gezamenlijke activiteiten in de wijk.

De beheerder zal ook zorg dragen voor een ’pakjesdienst’: wie een pakje bestelt laat het afleveren op een centraal punt op Wickevoort. Via de community app kunnen de bewoners communiceren over hun bestelling. En met elkaar, want er komt een chatfunctie en groepscommunicatie.

In de ogen van ontwikkelaar AM wordt met deze voorzieningen „ de focus in een hoge mate gelegd op zelfregie onder bewoners, waardoor het wonen in Landgoed Wickevoort vergelijkbaar wordt met leven in een kleine gemeenschap. Via een community service platform is een hoge mate van efficiency en zelfregie onder bewoners mogelijk door doordat bewoners elkaar makkelijk kunnen vinden en helpen, er slim een melding kan worden gedaan bij de parkbeheerder en directe toegang wordt geboden tot de aanwezige service en faciliteiten.”

Wickevoort wordt gebouwd tussen de huizen waar epilepsiepatiënten van Sein wonen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.