Premium

Al 65 jaar zit er muziek in Ap en Duifje Rutten

Al 65 jaar zit er muziek in Ap en Duifje Rutten
Duifje en Ap Rutten.
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters
Santpoort-Zuid

Loco-burgemeester Floor Bal kwam woensdag even een gebakje eten bij het echtpaar Duifje en Ap Rutten. Daar was alle reden toe: de twee zijn 65 jaar geleden in het huwelijksbootje gestapt.

De nu negentigjarige Ap praat graag en makkelijk. Eenmaal op zijn praatstoel honderduit over de afgelopen zes decennia.

Hoe ze elkaar ontmoet hebben? Het staat Ap nog helder voor de geest: ,,Dat was zo’n zeventig jaar geleden. Duifje zong als 15 jarige bij een accordeon-orkest waar ik de dirigent van was.”

Pretoogjes: ,,Ik vond haar stem niet zo goed uitkomen, en bedacht dat die beter zou klinken met alleen mijn accordeon. We gingen repeteren en het eindresultaat was een optreden in de schouwburg van Rotterdam. Wij met z’n tweeën dus. Zo zijn we bij elkaar gekomen en vijf jaar na dat optreden zijn we getrouwd.”

Duifje (’dat is een Joodse naam’): ,,Ik zing trouwens nog steeds graag, het liefst bij een dixieland-bandje.”

En wat het geheim achter hun lange samenzijn is? ,,Ik denk de liefde voor muziek”, zegt Duifje. ,,En zijn Rotterdamse gevoel voor humor.” Ap haalt zijn schouders op, dit vindt hij een lastige vraag. Duifje: ,,Ap is niet iemand die makkelijk zijn gevoelens blootgeeft.”

Al 65 jaar zit er muziek in Ap en Duifje Rutten
Trouwfoto van Ap en Duifje.
© Eigen foto

Humor is dus een bindende factor. De 86-jarige geeft een voorbeeld van zijn Rotterdamse gogme: ,,Ik was een keer in de bus boos toegesproken door een buschauffeur. Dat ik geen gepast geld bij me had voor een buskaartje. Die man blafte dat ik beter had moeten nadenken. Ik was met stomheid geslagen. Maar toen ik het thuis aan Ap vertelde, had hij zijn ironische antwoord al klaar. Hij zei dat ik tegen hem had moeten zeggen dat wie nadenkt, buschauffeur wordt. Vond ik leuk.”

Het echtpaar heeft jaren in Indonesië gewoond vanwege het werk van Ap daar. Later, in Velsen, werd hij directeur van de net nieuw gebouwde IJmond MTS en later ook nog wethouder voor Velsen Lokaal.

Prins Claus

Dat werkzame verleden levert genoeg anekdotes op. Duifje: ,,Toen hij directeur was van de MTS kwam Prins Claus een keer op bezoek. Ap vroeg aan hem of hij bij ons thuis een krentenbolletje kwam eten. Dat is helaas niet doorgegaan, omdat de beveiliging het niet goed vond.”

Reizen was tot enige tijd geleden een grote passie van het echtpaar. ,,Dat hebben we veel gedaan”, zegt Ap. ,,Jammer dat het nu niet meer gaat, want reizen is geweldig.”

Nu dus 65 jaar samen. Zit een zeventigjarig huwelijk er ook nog in? ,,Ik ben van plan om 105 te worden”, zegt Ap. ,,En Duifje staat ook positief in het leven. Dus met ’n beetje geluk redden we dat wel.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.