Nieuwe coalitie Noord-Holland verrast met namen kandidaat-bestuurders

Adnan Tekin (PvdA) keert terug als gedeputeerde.© Archieffoto

Roel van Leeuwen
Haarlem

Het nieuwe college van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland telt straks enkele verrassende namen. Zo schuift de VVD Statenlid Esther Rommel naar voren. Edward Stigter is één van de twee kandidaten voor GroenLinks.

Naast Stigter, die afkomstig is van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en duurzame energie en klimaat in zijn portefeuille krijgt, draagt GroenLinks ook Zita Pels voor. Pels was lijsttrekker bij de verkiezingen en nam het voortouw voor de formatie nadat Forum voor Democratie was afgehaakt. Pels wordt verantwoordelijk voor financiën, circulaire economie, havens, cultuur en sport.

Esther Rommel gaat straks over natuur, landschap en bodemdaling. Zij wordt in het college vergezeld door haar VVD-collega Cees Loggen. Loggen was in het vorige college ook al gedeputeerde. Naast water, krijgt hij straks ook wonen en ruimtelijke ontwikkeling in zijn pakket.

Het nieuwe college wordt gecompleteerd door Jack van der Hoek (D66) en Adnan Tekin (PvdA). Zij waren ook al actief in het vorige college. Van der Hoek die in het vorige college nog verantwoordelijk was voor klimaatzaken gaat zich nu bezig houden met economie, landbouw, recreatie en bestuurszaken. Tekin wordt verantwoordelijk voor mobiliteit, Schiphol, leefbaarheid, gezondheid en milieu.

Provinciale Staten zullen maandag 17 juni over de voorgedragen kandidaten moeten stemmen.

Lees hier wat de nieuwe coalitie van Noord-Holland van plan is.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.