Premium

60 Seconden: Anthrax anthrax

60 Seconden: Anthrax anthrax
Ongenode gast Anthrax anthrax.
© Foto Friso Bos

Sinds we in de bijenhoreca zitten, krijgen we ook te maken met ongenode gasten.

De twee bijenhotels in onze achtertuin zijn een verdeeld succes. Hoewel ze allebei keurig volgens de voorschriften zijn opgehangen trekt de ene tot nog toe geen enkele gast, terwijl de ander volstroomt met metselbijen en ander volk.

Dat laatste hotel hangt tegen de schuur waarvan de muren lekker opwarmen in het zonnetje. De muren zelf zijn overigens ook uitermate succesvol. De afgelopen decaden zijn er de nodige gaten geboord en kieren ontstaan in de muren. Zelfs een ongeoefend oog zal weldra de dichtgemetselde gangetjes van de metselbijen zien. Mijn jongste zoon en ik checken om de paar dagen even hoe het ervoor staat met de kamerverhuur. In de muren zitten er drie, in het hotel vijf. En in het onderste compartiment van het inscectenhotel woont een spin. Tijdens een inspectie dinsdagmiddag kregen we echter de schrik van ons leven.

Op de muur van de schuur troffen wij de gitzwarte gedaante van een muurrouwzwever. Een ongenode gast met een hoofdletter ’O’. Lees de Latijnse naam en je weet genoeg: Anthrax anthrax.

Je hebt dus de metselbijen, die leggen hun eitjes in een gangetje in hout of steen, waarin ze voor elk broedsel een compartiment bouwen. Die zijn van harte welkom in onze hotels. En dan heb je de muurrouwzwever a.k.a. Anthrax anthrax. Die schiet, voordat de ijverige metselbijen hun gangetje dichtmetselen, snel nog even een eitje de gang in. En uit dat anthraxeitje komt een larve die vervolgens op zijn gemakje alle nakomelingen van de metselbijen oppeuzelt. Mijn zoon heeft hem weggejaagd.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.