Premium

Lekker weekend in Broek in Waterland

Lekker weekend in Broek in Waterland
Dirk en Janny Posch.
© Foto Ella Tilgenkamp

In de serie ’Lekker weekend’ schuiven we wekelijks ergens aan voor het ontbijt. Deze keer is dat in Broek in Waterland bij Dirk en Janny Posch.

Dat ze aan het Grutterspad wonen is geen toeval. Die naam kreeg het smalle voetpad dat het Havenrak met de grote parkeerplaats aan het Moerland verbindt, omdat hun buurtsuper de Spar (vroeger een grutter) daaraan grensde. „Net als het pad hier verderop Dokterspad heet, daar zat de huisarts. Stamt allemaal uit de jaren zeventig van de vorige eeuw. Daarvoor was hier geen pad”, legt Dirk uit.

„Ik ben de derde en laatste generatie Posch die hier een grutter runde. Mijn opa begon hier aan het Havenrak in 1936. Daarvoor zaten ze in de Dorpsstraat.”

Noem het gerust een klein landgoedje. De enorme panden aan het Havenrak (deels al uit 1736) in de beroemde tint Broeker grijs. Waar het paar tot vijf jaar geleden de levensmiddelenzaak Spar runde en boven de winkel woonde, woont nu een van hun twee dochters met haar man en twee zoons. Zelf wonen ze in het achterste gedeelte.

Nadat de moeder van Dirk, die daar woonde, naar een verzorgingshuis ging, hebben ze het tot een gelijkvloers appartement verbouwd. „Het is eigenlijk een kangoeroewoning, alleen weet onze dochter dat nog niet”, lacht Janny. Ze heeft het nog niet verteld of haar kleinzoons komen terug van een potje voetbal. „Opa en oma komen in de krant!”, roept ze en snijdt een plak cake voor ze af. „Heerlijk hè. Ze zijn kind aan huis, dat krijg je als je drie dagen per week op ze past.”

Ontbijtplek: „We eten meestal in onze alles-in-een kamer aan de grote eettafel. Maar als het mooi weer is eten we lekker buiten.”

Op tafel: „Op zondag eten we een croissantje en een eitje bij ons ontbijt. Dan weten we tenminste dat het zondag is”, grapt Janny. „Ik doe er altijd aardbeien op en Dirk een gekookt ei.”

Programma: „Dat hebben we niet”, zegt Dirk meteen. „Het komt zoals het komt we zien wel wat we gaan doen.” Janny: „We ontbijten elke dag samen. Ook als Dirk nu naar z’n vrijwilligerswerk gaat. Dat deden we ook toen we de winkel nog hadden. Vroeger samen met de kinderen voor ze naar school moesten en wij aan het werk.”

Leukste van het weekend: „Nu we de zaak niet meer hebben is het elke dag weekend”, begint Dirk te vertellen. Omdat ze beiden door de week actief zijn met oppassen, hobby’s en vrijwilligerswerk, is het weekend vooral rust. Maar niet om achterover te gaan hangen. „Het is fijn om in het weekend geen vaste verplichtingen te hebben. Afhankelijk van het weer stappen we in ons bootje of op de fiets of gaan wandelen. Of we gaan iets leuks doen met familie of vrienden. We zijn net op wandelvierdaagse geweest in Drenthe, 20 kilometer per dag gelopen”, vertelt Janny.

Gespreksstof: „Dat kan van alles zijn, over wat we meemaken of over de kinderen of wat er speelt in het nieuws. Maar we houden vooral van gezellig, niet te diepgaand hoor”, zegt Dirk. „Ik vind het heerlijk om de krant te lezen, ik begin altijd met het streeknieuws. En dan praten we wel eens na over wat ik gelezen heb”, vult Janny aan.

Rituelen: Net als ze bedenken dat ze die niet hebben. bedenkt Janny er toch eentje: „Naast dat we altijd samen opstaan en samen ontbijten, gaan we ook tegelijkertijd naar bed. Ook als Dirk ’s avonds op pad is voor een van zijn hobby’s of zijn vrijwilligerswerk en laat thuis komt, wacht ik tot hij thuis is. In de tijd dat Dirk nog brandweerman was, liep hij bij thuiskomst leeg over wat hij had meegemaakt. Ook wel ’s avonds laat in bed. Daarna draaide hij zich dan om en sliep meteen in. Hij was het dan ’kwijt’ maar het kostte mij dan wel eens moeite in slaap te komen door die verhalen.”

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.