Premium

Foute nota van Nuon is in feite een vermomde meevaller

Foute nota van Nuon is in feite een vermomde meevaller
© Foto 123RF

De ogenschijnlijk oneerlijke Nuon-rekening van mevrouw Tijsterman blijkt bij nader inzien een cadeautje van 369,24 euro.

Ze is eigenares van een villa waarvan de twee huuretages in 2018 leegstonden. Er is geen energie verbruikt, maar omdat er wel aansluitingen zijn, betaalde zij maandelijks een paar tientjes vaste leveringskosten. Dat is normaal. Tot haar verbazing zit er een groot verschil tussen de jaarnota’s van de boven- en onderwoning. Voor de ene geeft Nuon wél 369,24 euro energiebelasting terug, voor de andere niet. De uitleg van Nuon overtuigt haar niet. Bizar vond ze het advies minstens 1 kWh stroom te gebruiken. Hoe zit dit?

De overheid ziet energieverbruik als basisbehoefte. Daarom wordt de energiebelasting met een vast bedrag per jaar per elektriciteitsaansluiting verminderd. Eén van de voorwaarden, is dat energie wordt verbruikt. Omdat zij dat niet deed, had mevrouw Tijsterman dus geen recht op de teruggave. Dat Nuon dat bedrag van 369,24 euro toch in mindering bracht, was hun fout in haar voordeel. Voor 2019 is dat gecorrigeerd en nu zijn de nota’s voor de twee etages vrijwel gelijk.

De tip die Nuon haar gaf toch íets aan stroom te verbruiken is wel een goede. Als ze dat doet, heeft mevrouw Tijsterman wél recht op de tegemoetkoming in de energiebelasting. Voor 2019 is dit bedrag op 311,62 euro vastgesteld. Je kunt er natuurlijk ook van zeggen dat het een malle regeling is die de overheid onnodig geld kost waar geld hard nodig is om ons aller energietransitie te betalen.

Wilt u reageren of heeft u hulp nodig van de ombudsman? Mail ons!

Ombudsman nieuwsbrief

Durk Geertsma en Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.

Meer nieuws uit Ombudsman

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.