Premium

Ondernemingsraad Tata Steel ’niet blij van bericht’ over onderzoek naar bezuiniging

Ondernemingsraad Tata Steel ’niet blij van bericht’ over onderzoek naar bezuiniging
IJmuiden

De Centrale Ondernemingsraad (COR) van Tata Steel Nederland is verrast door de aankondiging van de Indiase top van het staalconcern dat er een onderzoek komt hoe de Europese tak kostenbesparingen kan doorvoeren.

Volgens de staalgigant lijdt Tata Steel Europa onder de lage staalprijzen als gevolg van dumping door China.

Bovendien mist het Europese smaldeel de synergievoordelen nu de fusie met de Duitse branchegenoot ThyssenKrupp zijn mislukt. Die voordelen waren begroot op 400 miljoen euro.

Lees ook: Tata Steel Europe gaat snijden in kosten: banenverlies niet uitgesloten

COR-voorzitter Frits van Wieringen zegt in een reactie ‘niet blij te worden van het bericht’.

,,Er is een Amerikaans bureau aangesteld die zowel de organisatie in Tata Steel UK als in IJmuiden gaat bekijken. Zo stond dat ook in een brief aan het personeel. Maar meer weet de COR ook niet. Wij hebben maandag een extra overleg met de Nederlandse directie van Tata Steel. Hopelijk kan die ons meer vertellen.”

Voor Aad in ’t Veld (FNV Metaal) komt het bericht niet als een grote verrassing. ,,Ik weet dat het concern al meer dan een jaar geleden aan het kijken was hoe er op kosten kan worden bezuinigd. Maar die discussie moest wijken vanwege de besprekingen over de beoogde fusie met Tata Steel.”

De vakbondsman is blij dat de Nederlandse bonden in 2016 met de directie van het staalbedrijf een werkgelegenheidspact hebben afgesloten. Dat houdt in dat er tot 2021 geen man gedwongen de poort uit gaat. ,,Daar zullen we de directie aan houden”, aldus In ’t Veld.

Volgens betrokkenen uit de staalwereld zou vooral de Engelse tak van het staalbedrijf zich zorgen kunnen maken over de afloop van het onderzoek.

De staalfabrieken in Groot-Brittannië zijn nog steeds het zorgenkindje voor de Indiase top. Daarbij komt nog dat het niet duidelijk is wat de gevolgen zijn van de Brexit voor de export van Engels staal.

De bekendmaking van het onderzoek komt een dag na de officiële mededeling van de Europese Commissie de vorige maand al afgeblazen fusie definitief te blokkeren.

Volgens Brussel zou een samengaan tussen de staalgiganten leiden tot een te grote machtspositie van beide concerns op sommige gebieden. ThyssenKrupp maakte al bekend 6000 banen te willen schrappen.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.