Telstar-directeur Pieter de Waard houdt mond over vertrek technisch directeur: ’Dat zeg ik zelf wel tegen Buter’

Algemeen directeur Pieter de Waard© ANP

Milo Lambers
Velsen-Zuid

Algemeen directeur Pieter de Waard wil niet reageren op de uitspraken van de vertrokken technisch directeur Piet Buter. Die zegt te zijn vertrokken omdat Pieter de Waard een nieuwe trainer wilde aanstellen en de technisch directeur buiten de procedure wilde houden.

Piet Buter stapte woensdagavond per direct op omdat hij naar eigen zeggen niet mee mocht bepalen wie de opvolger van Mike Snoei zou worden: ,,Ik denk dat ik met al mijn trainerservaring de juiste man ben om daar beslissingen over te nemen. Ik accepteer het niet als de algemeen directeur, een man die niet eens weet of er zand of lucht in een bal zit, dat wil doen”, aldus Buter.

De Waard zegt dat hij de zaak onderling met Buter bespreekt. ,,Ik wil niet reageren op wat Piet gezegd heeft. Wat ik daarvan vind zal ik hem persoonlijk vertellen, daar heb ik de media niet voor nodig. Ik beperk mij tot de feiten. Een feit is dat we genoodzaakt zijn om een bezuiniging door te voeren. Niet alleen op het spelersbudget, maar over de hele begroting. Dat is gewoon nodig, want de afgelopen twee seizoenen hebben we te veel geld uitgegeven.”

De directeur staat voor een flinke kluif. Een paar weken voordat de voorbereiding begint, heeft Telstar geen trainer en technisch directeur. ,,We gaan deze week nog een comité samenstellen voor de aanstelling van de trainer. We hopen natuurlijk voor de start van de voorbereiding een opvolger te hebben gevonden. Mocht dat niet lukken, dan hebben we gelukkig twee zeer capabele assistenten in huis (Arvid Smit en Anthony Correia, red.) die het tijdelijk over kunnen nemen.”

Het lijkt voor de hand te liggen dat Sjaak Lettinga de opvolger wordt van Buter. De oud eerste elftalspeler liep sinds dit voorjaar stage bij Piet Buter met het idee dat hij het volgend jaar zou overnemen. ,,Sjaak zit in een stagefase. Hij snuffelt aan het werk en wij snuffelen aan Sjaak. Het is nog te vroeg om daar iets over te zeggen. De tijd zal het leren.”

Aan supporters die zich zorgen maken over de onrustige situatie bij Telstar, zegt De Waard realisme te willen prediken.,,De supporters willen dat ze volgend jaar ook nog naar Telstar kunnen. Die hebben daar alle begrip voor. Het is sinds onze oprichting niet anders geweest. En de kans dat dat gaat veranderen is niet heel groot. Want de club kan nooit groter worden dan zijn omgeving. Dat is een economische wetmatigheid en die begrijpt iedereen die van de club houdt.”

Ook met een spelersbudget dat van 835.000 naar 610.000 euro gaat, denkt De Waard te kunnen presteren: ,,De eerste divisie bestaat uit twintig clubs. Vier teams zijn tweede elftallen, blijven er zestien over. Zes van die zestien zie je altijd in de top acht. Die tien anderen strijden voor de play-offplekken. Telstar behoort traditioneel tot die tien. De kans dat dat gaat veranderen is gewoon gering. Een paar ton meer of minder gaat daar geen verschil in maken. Natuurlijk doen we er wel alles aan. Getuigen ook de afgelopen twee seizoen, waarin we verder zijn gegaan in de spelersbegroting dan dat we feitelijk aan konden. Het is nu weer even pas op de plaats maken. Niemand is bereid om het verlies aan te vullen, zo simpel is het.”

Uiteindelijk denkt De Waard dat geluk een belangrijke factor is richting succes. ,,Op een dag blijken wij het Leicester City van de eerste divisie te zijn. Dan worden we kampioen en promoveren we. Dat gaat gebeuren. Dat is geen wishful thinking, Leicester had een van de laagste begrotingen in de Premier League. Dan heb je een seizoen waarin alles op zijn plaats valt. Dat kan gewoon gebeuren. Het is bewezen. Dat heeft echt niet alleen met scouting of budgetten te maken. Geluk is veel belangrijker.”

Meer nieuws uit Telstar

Meest gelezen